NOVI ČIN RATA U SIRIJI

VIDEO, FOTO: 'OVO JE ČIN AGRESIJE NA ČLANICU UN-a' Trumpovih 59 raketa u potpunosti razorilo Asadovu vojnu bazu

Potpora je došla od Britanije, Australije, Izraela, Turske i Saudijske Arabije, dok su Iran i Rusija osudili napad
 Reuters

Rusko-američka koalicija za rješenje sirijske krize i napori u borbi protiv terorizma dovedeni su u pitanje nakon što je SAD napao sirijsku vojnu bazu, ocijenio je u petak predsjednik odbora za obranu i sigurnost ruskog parlamenta.

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, ruska državna novinska agencija RIA citirala je Viktora Ozerova, šefa odbora Vijeća Federacije za obranu i sigurnost, koji je kazao kako američki napadi mogli potkopati borbu protiv terorizma.

Dodao je kako će Rusija sazvati hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

- Ovaj napad mogao bi se gledati kao čin agresije SAD-a na članicu UN-a.

Kremlj je u osuđujućoj izjavi kazao kako je napad SAD-a agresija na suverenu naciju.

Moskva je kazala kako je napad izveden pod izgovorom i kako sirijska vojska nije koristila kemijsko oružje.

- Ovaj napad bi mogao napraviti značajnu štetu u američko-ruskim odnosima i stvoriti ozbiljne prepreke za stvaranje međunarodne koalicije koja će poraziti ISIS.

U.S. Navy guided-missile destroyer USS Ross (DDG 71) fires a tomahawk land attack missile in Mediterranean Sea which U.S. Defense Department said was a part of cruise missile strike against Syria  on April 7, 2017.   Robert S. Price/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin vidi napad kao pokušaj odvlačenja pažnje od smrti civila u Iraku, gdje je najmanje 150 ljudi poginulo u seriji zračnih napada u Mosulu prošlog mjeseca, izvijestio je Kremlj.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je kako će Trumpov potez ostaviti ozbiljne posljedice u odnosima među ove dvije države.

Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u Siriji.

Washington je tim napadom 'barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bašar al-Assad odgovoran za kemijski napad u Idlibu', istaknuo je.

Ruski senator Aleksej Puškov napisao je na Twitteru ubrzo nakon napada:

- U 21. stoljeću svaki američki predsjednik vodio je rat na Bliskom istoku, ako ne i dva. Ako i Trump krene na Siriju, stat će uz bok Bushu i Obami.

Inače, Pentagon je izvijestio kako je prije napada upozorio Rusiju.

A combination image released by the U.S. Department of Defense which they say shows the impact crater associated with April 4, 2017 Chemical Weapons Allegation released after U.S. cruise missile strike against Syria on April 7, 2017.    Courtesy U.S. DoD/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Napad osudio i Iran

Američku vojnu operaciju osudio je i Iran.

- Iran oštro osuđuje bilo kakvu jednostranu akciju... takve mjere osnažit će teroriste u Siriji... i zakomplicirati situaciju u Siriji i u regiji - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Sirijska državna televizija izvijestila je kako je Amerika napala sirijsku vojnu bazu brojnim projektilima i citirala sirijski vojni izvor koji je kazao kako u napadu ima mrtvih.

Guverner napadnute sirijske provincije, Talal Barazi, kazao je kako takvi napadi služe teroristima, javlja Reuters.

- Sirijsko vodstvo i politika se neće promijeniti. Ovaj napad nije bio ni prvi ni posljednji – kazao je.

- Američki napad na vojne baze u Siriji i posebno Homsu imaju svrhu da služe teroristima i dugoročno Izraelu – kazao je Barazi i dodao kako misli da nema puno ljudskih žrtava u napadu na bazu, iako postoji značajna materijalna šteta. Rekao je da su u napadu poginuli i civili u selu pored baze.

Potpora od Britanije, Australije, Izraela, Turske i Saudijske Arabije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je pak kako potpuno podupire odluku predsjednika Trumpa, javlja Guardian.

Napad je pozdravila i sirijska oporba nadajući se da će zaustaviti daljnja sirijska bombardiranja. Bojnik Jamil al-Saleh, zapovjednik pobunjenika koje SAD podupire, a čije je područje napadnuto kemijskim oružjem pri čemu je poginulo 80 civila, kazao je kako se nada da će ovaj napad biti prekretnica u šestogodišnjem ratu.

- Nadamo se da će se napadi nastaviti kako bi se spriječili režimski napadi iz zraka i korištenje zabranjenog oružja - rekao je Ahmad Ramadan, čelnik Sirijske nacionalne koalicije.

Saudijska Arabija je priopćila da snažno podupire američke napade ocijenivši da je Trump donio ohrabrujuću odluku.

- Saudijska Arabija snažno podupire američke vojne operacije na vojne ciljeve u Siriji kao odgovor na uporabu kemijskog oružja protiv nedužnih civila - stoji u priopćenju, prenijela je novinska agencija SPA.

U.S. Navy guided-missile destroyer USS Porter (DDG 78) conducts strike operations while in the Mediterranean Sea which U.S. Defense Department said was a part of cruise missile strike against Syria  on April 7, 2017.  Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

I australski premijer Malcolm Turnbull kazao je kako snažno podupire napad SAD-a na Sirijsku bazu. Kazao je kako je ovaj napad poslao poruku svijetu kao i Asadovom režimu da se napadi kemijskim oružjem neće tolerirati.

Dodao je i kako događaji ovog tjedna ozbiljno dovode u pitanje može li Asad i dalje ostati vođa Sirije.

Potporu Trumpu pružila je i Velika Britanija.

- Mislimo da je ovo prikladna reakcija na barbarski kemijski napad koji je izvršio sirijski režim, i cilj mi je odvratiti daljnje napade.

Turski zamjenik premijera, Numan Kurtulmuş, podupro je napad i kazao kako se nada da će ova operacije pridonijeti postizanju mira u Siriji, kao i da međunarodna zajednica treba zadržati pritisak na Asada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su ubijena najmanje četvorica sirijskih vojnika, uključujući visokog časnika i da je baza gotovo posve uništena. U opservatoriju kažu da su iz baze polijetali borbeni zrakoplovi Suhoj22, Suhoj24 i Mig23.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:51