SJ. KOREJA ISPALILA 100 GRANATA NA JUŽNU

VIDEO, FOTO Predsjednik J. Koreje: Ako nastave provokacije, napast ćemo!

South Koreans watch smoke raising from South Korea's Yeonpyeong island near the border against North Korea Tuesday, Nov. 23, 2010. North Korea fired artillery barrages onto the South Korean island near their disputed border Tuesday, setting buildings alight and prompting South Korea to return fire and scramble fighter jets. (AP Photo/Yonhap) KOREA OUT
 AP /

Sjeverna Koreja ispalila je danas oko 14.30 sati po lokalnom vremenu oko 100 granata na južnokorejski otok Yeonpyeong koji je lociran na graničnom području dviju država, piše CNN.

Prema dosadašnjim podacima najmanje su dvojica južnokorejskih vojnika poginula, a ozlijeđeno ih je još 15, od kojih petorica teško, kao i 3 civila.

"Ako nas Sjeverna Koreja i dalje bude provocirala, napast ćemo njihove vojne baze", odlučno je izjavio južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

Ministar obrane Republike Koreje Kim Tae-young na novinarsko pitanje hoće li izbiti rat je odgovorio: "Pa zar već nije počeo? Moramo spriječiti da se proširi."

Južna Koreja je uzvratila paljbu, te u zrak digla nekoliko svojih lovaca. Bombardirani otok Yeonpyeong nalazi se u Žutom moru, a na njemu živi oko 1300 ljudi. Također, na njemu je smještena velika baza južnokorejske vojske s oko 1000 stacioniranih pripadnika oružanih snaga.

Dio stanovništva sigurnost je potražilo na 145 kilometara udaljenom južnokorejskom kopnu, dok se većina ljudi sklonila u školama i sl.

Službeni Seoul sazvao je sastanak ministara zaduženih za državnu sigurnost, a južnokorejska vojska nalazi se u stanju vojne pripravnosti.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak nakon početnog granatiranja naredio je poduzimanje svih potrebnih mjera za sprječavanje daljnje eskalacije oružanog sukoba, tvrde glasnogovornici. No čini se da je u međuvremenu zauzeo čvršći stav te je zaprijetio Sjevernoj Koreji vojnom akcijom.

Sjedinjene Američke Države brzo su reagirale i ponudile južnokorejskim saveznicima pomoć.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju oružani napad Sjeverne Koreje, te pozivaju na prestanak daljnjih vojnih akcija i poštivanje mirovnog sporazuma. Sjedinjene Države predano će stati u obranu svojih saveznika Republike Koreje i boriti se za održavanje mira i regionalne stabilnosti", stoji u izvješću Bijele kuće.

Prema navodima CNN-a, paljba sa sjeverne strane odgovor je na vojne vježbe južnih susjeda u Žutom moru svega 10-ak kilometara od sjevernokorejskih teritorijalnih voda. Inače, spomenuta granica na Žutom moru predmet je brojnih nesuglasica podijeljenog naroda Korejskog poluotoka.

U ožujku ove godine južnokorejski brod potopljen je u blizini sporne granice, a život je izgubilo 46 mornara. Istraga je dokazala da je sjevernokorejski torpedo potopio brod, no Pyongyang je odbacio optužbe.

Ipak, analitičari tvrde da je današnje granatiranje jedan od najozbiljnijih sukoba dviju strana od potpisanog primirja 1953. godine i kraja Korejskog rata.

O ozbiljnosti situacije svjedoči i činjenica da je japanski premijer Naoto Kan sazvao sastanak u kabinetu u Tokiju te naredio ministrima poduzimanje svih potrebnih koraka za čvrstu reakciju Japana u slučaju eventualnog neočekivanog poteza Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:16