NEOBIČNI PERFORMANS

VIDEO: ISPRED BEOGRADSKE SKUPŠTINE IZBACILI BLATO Oporbenjaci pokazali Vučićevim poslušnicima što misle o propaloj obnovi Trga republike

 
 Screenshot: Twitter Marko Bastać

Predsjednik beogradske općine Stari grad Marko Bastać i aktivisti oporbenog Saveza sa Srbiju (SZS) izveli su u petak ispred skupštine Beograda performans u znak prosvjeda protiv načina na koji se preuređuje središte grada i Trg republike izbacivši pred ulazom zemlju i vodu te njihovim miješanjem stvarajući blato.

Središnji trg srbijanske prijestolnice je, samo desetak dana poslije višemjesečne rekonstrukcije, ponovno prekopan zbog loše postavljenih betonskih kocki preko koji su lijepljene mramorne ploče.

Današnji prosvjed oporbe održan je uoči početka zasjedanja Gradske skupštine, na kojem će vijećnici, među ostalim, razmatrati dopune regulative vezane uz izgradnju objekata i uvođenje sustava daljinskog grijanja.

Marko Bastać, predsjednik središnje beogradske općine Stari grad, jedine u Beogradu u kojoj na vlasti nisu Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i njezini koalicijski partneri, rekao je da se današnjim performansom želi skrenuti pažnja gradskim ocima i vijećnicima "koji se nikada nisu pojavili ni na jednom gradilištu, kako Beograd izgleda proteklih mjeseci".

"Ulice su raskopane, Trg Republike je propao poslije 10 dana, a koštao je 10 milijuna eura, invalidi mjesecima ne mogu izići iz zgrada jer nemaju pločnik, poduzetnici razmatraju zatvaranje svojih radnji", rekao je Bastać.

On je optužio zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića da "nestručnim, bahatim i korumpiranim poslovima uništava Beograd".

"Beograd je ovo", rekao je Bastać, pokazujući blato na ulazu u Gradsku skupštinu.

Preuređenje središnjeg beogradskog trga trajalo je dulje od godinu dana, a otvoren je 1. rujna, ali je ubrzo potom - poslije brojnih zamjerki i prosvjeda građana - ponovno zatvoren, uključujući prometnice koje prolaze uz trg.

"Beograđani bi za pet puta manje novca dobili ‘pozlaćen trg’ sa zelenilom i satom i to bez 375 dana maltretiranja. Prekrivanje zlatnim listićima Trga Republike koštalo bi dva milijuna i 25.000 evra, a naprednjačka vlast je postavila granitne ploče za 10 milijuna eura“, rekao je ranije šef skupine vijećnika oporbenog SZS-a Nikola Jovanović, ukazujući na građevinske propuste i sumnje u koruptivne poslove pri ugovaranju i tijekom rekonstrukcije beogradskog Trga republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:37