ZAGAĐENJE VODA

VIDEO: JEDAN OD NAJLJEPŠIH KRAJOLIKA SVIJETA KRIJE STRAŠNU TAJNU Objavljena podvodna snimka krvi iz otpadnih voda koja završava u prirodi...

 
 YOUTUBE

Divlji losos koji živi blizu obale Britanske Kolumbije u velikoj je opasnosti zbog tvornice za proizvodnju ribe koja izbacuje krv u inače čiste vode jednoga od najljepših krajolika u svijetu.

Podvodni fotograf i prirodoslovac Tavish Campbell snimio je kako se riblja krv ispušta u vode Britanske Kolumbije u Kanadi. Iako je znao da tvornica Brown's Bay Packing to radi već neko vrijeme tvrdi da je bio šokiran kada je vidio kako krv šiklja iz cijevi.

Da bi snimio ispuštanje krvi u vodu, morao je zaroniti u mračne dubine: - Kada sam se približio cijevi, moja svjetiljka mogla je osvijetili jedino taj veliki nabujali oblak krvi koji je ispušten u zaljev. U toj krvi bilo je tisuće svjetlucavih ljuskica, ispričao je Campbel za radio postaju The Current.

Tvornica za proizvodnju ribe tvrdi da provode dezinfekciju otpadnih voda prije nego što dospiju u vodu. Kako bi pouzdano znao da ovo nije izolirani incident, Campbell je još jednom zaronio u blizini Lions Gate ribnjaka. Kaže da je snimio istu stvar u otpadnim vodama iz tvornice koja proizvodi losos Chinook.

Prikupio je uzorke krvi i poslao ih na Atlantski veterinarski fakultet na testiranje, a sve u koordinaciji s neovisnom znanstvenicom i aktivisticom Alexandrom Morton. Testiranja su pokazala da uzorak prikupljen iz otpadnih voda sadrži opasni virus poznat kao riblji Reovirus (PRV).

O svemu su izvijestili vlasti Britanske Kolumbije, no nisu bili zadovoljni njihovom reakcijom. Otpadne vode iz tih tvornica dospijevaju u vode oko otočja Discovery u Britanskoj Kolumbiji kamo migriraju svake godine divlji lososi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:48