OBJAVLJENA SNIMKA

VIDEO: JEMENSKI POBUNJENICI TVRDE DA SU OBORILI SAUDIJSKI F-15 Analitičari zbunjeni: Moćni borbeni avion oboren je uz pomoć američkog sustava?

 
 Screenshot: YouTube

Jemesnki Hutu pobunjenici objavili prije dva dana video snimku za koju tvrde da prikazuje kako su njihovi pripadnici oborili saudijski borbeni zrakoplov 4++ generacije, F-15S.

Autentičnost snimke nije moguće potvrditi, ali prema onome što je na njoj vidljivo Huti (koji uživaju potporu Irana u ratu koji u Jemenu vode protiv Saudijske koalicije) su F-15S oborili koristeći sustav infracrvenom kamerom, FLIR Systems Star SAFIRE, piše portal Drive Warzone.

Na snimci se vidi kako je pilot F-15-ice ubrzao te ispalio toplinske mamce prije nego ga je pogodio projektil koji je gotovo uništio zrakoplov. Što se odgodilo s pilotom, nije poznato. Hutui su video objavili preko svoje tv-mreže Al Masirah, dok su u odvojenoj izjavi za Saba News Agency rekli da je zrakoplov Saudijskih kraljevskih zračnih snaga oboren projektilom zemlja-zrak, iako nisu specificirali kojim.

Inače, dan prije nego su navodno oborili F-15-icu, Hutui su objavili da su oborili i saudijski borbeni zrakoplov Panavia Tornado. Saudijska državna agencija SPA potvrdila je da je zrakoplov pao, ali je prema njima uzrok pada bila tehnička greška, a ne neprijateljska vatra, pisao je Reuters. U rujnu 2017. godine su pak Hutui tvrdili da su oborili i saudijski Eurofighter, iako je druga strana i tada tvrdila da je uzrok pada kvar na avionu.

Ako su Hutui zaista srušili ovaj napredni zrakoplov, analitičari Tyler Rogoway i Jospeh Trevithick špekuliraju da su pritom potencijalno koristili američki sustav za praćenje Ultra 8500 koji je Jemen od Pentagona zatražio još 2009., prije izbijanja rata, za svoje Huey II helikoptere. No, jesu li sustavi, od kojih svaki vrijedi oko 600.000 dolara zaista isporučeni, nikad nije potvrđeno.

Također, valja napomenuti da nije poznato s kojim (i čijim) projektilom je GF-15S oboren, ako se to zaista dogodilo.

'Saudijci trpe znatne gubitke'

Snimka pogotka F-15S koju su objavili Hutiji je termalna, što je bitno zbog razlikovanja režima leta. Pilot očito nije znao da je napadnut sve do 7 sekundi prije udara. Tek je tada dao forsaž, odnosno maksimalni potisak i dvaput ispalio toplinske mamce, no nije manevrirao.

S obzirom na kasnu reakciju, izgledno je da raketa kojom je pogođen nije radarski navođena, koja bi emitirala aktivni signal, već infracrveno, što je pasivna metoda navođenja i koristi se na raketama kratkog dometa. Za sad nema fotografija mjesta pada, a ne znamo ni što je s pilotom. Treba imati na umu da Hutiji također tvrde kako su dan ranije oborili i saudijski jurišnik Tornado.

U svakom slučaju jasno je da saudijske zračne snage trpe znatne gubitke, disproporcionalne njihovoj tehnološkoj nadmoći, za što je krivac loša taktika upotrebe i organizacija. (Piše Jan Ivanjek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:15