ZALIO GA VODOM, OTEO MU KARTICU...

VIDEO: KAOS U SOBRANJU Bivši premijer nasrnuo na šefa parlamenta uoči glasanja o zakonu po kojem albanski postaje drugi službeni jezik u Makedoniji

 
 Maja Zlatevska / Hanza Media

Makedonsko Sobranje stalo je na kraj dvomjesečnom natezanju i konačno izglasalo zakon po kojem albanski jezik postaje drugi službeni jezik u Makedoniji. Zakon je usvojen bez rasprave i čitanja amandmana što je izazvalo bijes opozicije, ali i brojnih ljudi koji su prosvjedovali ispred zgrade parlamenta.

Jedan od razloga zašto je odbijen zahtjev oporbe koja nije htjela da sve prođe bez rasprave, između ostalog je i čak 35.000 amandmana koje su podnijeli. To se nije svidjelo bivšem premijeru Nikoli Gruevskom koji je u jednom trenutku nasrnuo na predsjednika parlamenta Talala Xhaferija. Gruevski i Xhaferi već su naslonili glave jedan na drugoga, ali upali su zaštitari i drugi zastupnici i sukob je u posljednji trenutak spriječen.

Incidentu je prethodila burna rasprava ispred stola predsjedavajućeg. Gruevski je u jednom trenutku izvadio Xhaferijevu karticu za glasanje iz sistema i zalio cijeli stol vodom. Džaferi je potom proglasio stanku, ali bivši premijer nije odustajao od sukoba. Na kraju je ipak sve završilo bez 'šaketanja'.

Inače, Zakon o jezicima donesen je još sredinom siječnja, ali predsjednik države Đorge Ivanov ga je odbio potpisati pa je vraćen na ponovno odlučivanje u Sobranje. S ovim zakonom koji su podržala 64 od 120 zastupnika albanski jezik postaje drugi službeni jezik u državi. Tim zakonom su zadovoljne albanske stranke u Makedoniji, ali i Zoran Zaev koji im je napravio veliki ustupak i održao vladajuću koaliciju na životu. Uostalom, donošenje tog zakona jedna je od točaka koalicijskog sporazuma na temelju kojega su ga albanske stranke i podržale u usponu na vlast.

Ostaje nejasno što će se dogoditi ako ga Ivanov i drugi put odbije potpisati, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:44