PRADAVNI ZAPISI

VIDEO Metalne 'knjige' otkrivene u Jordanu čuvaju tajnu samih početaka kršćanstva?

Svaka od 70-ak knjiga ima između 5 i 15 'listova' veličine kreditne kartice, a datiranjem izotopom ugljika utvrđeno je kako su stare 2000 godina

Jedna od najvećih i najbolje očuvanih kolekcija 'knjiga' otkrivenih prije pet godine u Jordanu mogla bi otkriti tajne samih početaka kršćanstva, piše BBC . Naime, znanstvenici vjeruju kako je sedamdesetak malih knjiga, koje je u jednoj špilji pronašao neimenovani beduin, staro više od 2000 godina što je potvrdilo i datiranje izotopima ugljika.

Stručnjaci tvrde kako bi knjige, izrađene od kože i bakra i uvezene prstenovima, mogle biti značajnije od otkrića svitaka s Mrtvog mora 1947. godine. Svaka od 70-ak knjiga ima između 5 i 15 'listova' veličine kreditne kartice.

Zapisi u knjigama oblik su arhaičnog hebrejskog, a uz simbole i crteže, najviše se odnose na Mesiju. Postoji mogućnost da se u njima govori i raspeću pa čak i uskrsnuću. Neki znanstvenici nagađaju kako bi se moglo raditi o zapisima Kristovih sljedbenika o njegovim posljednjim danima te životu njegove zajednice u godinama poslije uskrsnuća.

Britanska znanstvenica Margaret Barker, inače stručnjakinja na području povijesti Novog zavjeta, objasnila je kako lokacija pronalaska potvrđuje kako je vjerojatno riječ o kršćanskom zapisu.

- Vjernici su dva puta bježali prema istoku te kod Jerihona prešli Jordan i nastavili dalje, prema mjestu gdje su knjige otkrivene. Uz to, zapisi su pisani u obliku knjiga, a ne svitaka, te bili zapečaćeni što je također tajna tradicija ranog kršćanstva - navodi Barker.

Oko knjiga se trenutačno vodi spor o vlasništvu između arheologa i izraelskog beduina koji je knjige prokrijumčario u Izrael te ih sakrio, tvrdeći kako ih je pronašao njegov šukundjed i da su u njegovoj obitelji već stotinu godina. Jordanske vlasti žele povrat knjiga jer su prema jordanskom zakonu u vlasništvu Kraljevine Jordan .

Izraelski arheolozi tvrde kako knjige krivotvorene dok su britanski znanstvenici odlučni detaljnije proučiti navodne prastare zapise.

- Ogromna je privilegija imati mogućnost istraživati ovako nešto i rezultate predstaviti svijetu. Zapanjujuća je pomisao da držimo predmete koje su možda držali neki od prvih svetaca kršćanstva - zaključio je David Elkington, vođa britanskog tima istraživača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:01