NAPAD AUTO-BOMBOM

VIDEO: NADZORNA KAMERA SNIMILA BOMBAŠKI NAPAD NA SUD U LONDONDERRYJU Privedene dvije osobe, istraga se fokusira na iznimno opasnu militantnu skupinu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.01.2019. u 18:18

youtube screenshot

 

Dvojica muškaraca uhićena su u nedjelju zbog napada auto-bombom u Londonderryju, a policija nastoji saznati je li za napad odgovorna militantna skupina Nova IRA, rekli su policijski dužnosnici.

Dvojica muškaraca u dvadesetim godinama privedena su još u subotu navečer, nekoliko sati nakon eksplozije blizu zgrade suda u Londonderryju, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

"Na sreću nitko nije smrtno stradao, no očigledno je riječ o pokušaju napada čiji je cilj bilo stradavanje ljudi", kazao je Hamilton.

Istraga je fokusirana na to je li u napad umiješana militantna skupina Nova IRA, jedna od rijetkih grupa koje su se 1998. protivile sklapanju mirovnog sporazuma kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj. Njezini pripadnici u posljednjih su nekoliko godina pribjegavali sporadičnim napadima.

 

Subotnja eksplozija događa se u trenutku kada političari Sjeverne Irske i Irske upozoravaju na to da bi moguć povratak tvrde granice između dviju zemalja nakon Brexita, zajedno s carinskim i ostalim kontrolama mogao biti izazov za militantne skupine.

Političari obiju strana, uključujući i članove Sinn Feina, nekadašnjeg političkog ogranka nacionalističke Irske republikanske armije (IRA), osudili su eksploziju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo