JUNAČKI ČIN

VIDEO: NAŠ POZNATI UGOSTITELJ OTIŠAO NA TAJLAND, TAMOŠNJI MEDIJI GA PROGLASILI HEROJEM Dok je spašavao živote, djevojke unesrećenih su sve - snimale!?

 
 Screenshot / Facebook

Puljanin Siniša Leto (51) prošle je subote spasio od utapanja dvojicu Kineza na javnoj plaži u ljetovalištu Pattaya na Tajlandu, piše Glas Istre. O herojstvu hrvatskog turista raspisali su se i tamošnji mediji, a sam Leto na Facebooku je objavio video snimljen neposredno nakon spašavanja. 'Išli su u duboko, sav se još tresem. Ne znaju plivati, a idu u duboko', čuje se na video snimci.

Dok su se dvojica Kineza borila za život, njihove su djevojke, nesvjesne ozbiljnosti situacije, stajale na obali i sve snimale. 'Prvo sam pomislio da se zezaju dok sam ih gledao onako s obale, da se gnjure međusobno. Gunđali su nešto na svom jeziku, ali nisam mislio da su u frci. Svejedno sam ustao i krenuo prema vodi ne skidajući pogled s njih. Nije to bilo daleko od obale, možda 40 metara ili manje, samo što su baš nedavno radnici proširivali obalu plaže i crpili pijesak iz vode za to, pa su napravili svojevrsnu stepenicu pod morem, tako da voda naglo postaje dublja. Vjerojatno su tako njih dvojica završila nesvjesno u dubini, pretpostavljam, a ako nisu vješti u plivanju, ne čudi da ih je odjednom uhvatila panika. Vidio sam da su odjednom počeli problemi. Počeli su se hvatati jedan za drugoga, ali tako su samo radili još gore, jer su vukli jedan drugoga pod vodu. Uletio sam u more i brzo doplivao do njih, a kada sam im se približio, obojica su me zgrabili kao da sam milijun eura', kaže Leto.

Spašavanje je bilo uspješno zahvaljujući Letovoj plivačkoj vještini, ali i konstituciji jer je sa svojih 190 cm puno krupniji od dvojice Azijata. Iako su ga svjedoci spašavanja i tajlandski mediji proglasili herojem, Leto kaže kako je samo postupio kao što bi i svaki normalan čovjek. Također, apelirat će na lokalne vlasti da uposle spasitelje na toj popularnoj plaži.

'Radi se o pješčanoj plaži dugoj oko tri kilometra koja se nalazi točno nasuprot Bella Vista hotela na Beach Road, kako je zovu. U vrijeme incidenta, osim, vjerojatno djevojaka tih Kineza, pored mene su bili i neki Indijci, ali neplivači, pa im nisu mogli pomoći. Nije ni meni kao iskusnom plivaču bilo baš svejedno zgrabiti odjednom dvojicu ljudi koji se utapaju, ali sam očekivao da će se odmah popeti na mene i potopiti me u panici. To sam im i dozvolio, opustio sam se, uzeo zraka i hodao s njima po dnu. Onda sam se jako odgurnuo od dna da malo izronim i uhvatim zraka, i opet pod vodu, i tako sam hodao možda 20 metara dok nismo stigli do uzvišenja gdje su i oni mogli stajati samostalno', ispričao je Leto.

Inače, Siniša Leto je jedan od poznatijih pulskih ugostitelja koji je restoran u pulskom kvartu Vidikovac, naslijedio od još poznatijih roditelja, Danice i Marka Leta. Nakon gotovo svake sezone, Leto odlazi na duži godišnji odmor, a Tajland je posjetio, kaže, već desetak puta jer ga ova zemlja i narod uvijek iznova fasciniraju, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:11