NOVA FAZA DIZAJNA

VIDEO: NOVA BOEINGOVA LETEĆA TVRĐAVA Impozantni avion imat će toliki raspon krila da će ih po slijetanju morati sklapati

 Boeing

Američki Boeing finalizirao je osnovni dizajn najvećeg dvomotornog mlažnjaka na svijetu, Boeinga 777-9X i sada je spreman prijeći u sljedeću fazu razvoja, tijekom koje se razrađuju svi detalji izgleda buduće impozantne letjelice.

Riječ je o avionu koji bi u proizvodnju trebao krenuti 2017. godine, a u komercijalnoj bi uporabi mogao biti od 2020. godine. Dosad je već naručeno 320 primjeraka. Cijena jednoga iznosi 400 milijuna američkih dolara.

U Boeingu tvrde da će ovo biti najefikasniji dvomotorni mlažnjak na tržištu, između ostalog i zahvaljujući djelomično sklopivim krilima.

Foto: Boeing

Raspon krila iznosit će 71,8 metara, no on će se nakon slijetanja moći smanjiti za sedam metara kako bi letjelici bilo omogućeno jednostavnije kretanje po aerodromu. To smanjivanje će se izvoditi podizanjem vršaka obaju krila.

Foto: Boeing

Letjelica će moći primiti najmanje 400 putnika, 34 više od svog izravnog konkurenta Airbusa A350-1000. Kabina će također biti veća, a i prozori će biti 15-ak posto veći od onih u konkurentskim letjelicama, hvale se u Boeingu.

Foto: Boeing

Ipak, najveći komercijalni putnički avion i dalje ostaje Airbusov četveromotorni model A380.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:45