PIŠE INOSLAV BEŠKER

VIDEO: POVIJESNA SNIMKA Policajci tajno snimili ritual primanja u talijansku mafiju

 YouTube

Rat protiv mafije vodi se na više bojišnica paralelno: jučer su na Siciliji karabinijeri pohvatali 16 pomagača bosa Cose nostre iz Catanije, Mattea Messine Denara, a među njima i nekoliko državnih službenika, osoba naizgled iznad svake sumnje.

Dan ranije su po cijeloj Italiji hvatali i zatvarali pripadnike ‘ndranghete, kalabreške mafije, još krvoločnije od sicilijanske. Iza rešetaka ih je završilo 39, sve na “poštenom” sjeveru, daleko od Kalabrije.

Iza takvih akcija obično stoje mjeseci praćenja, snimanja i inog prikupljanja dokaza, pri čemu se koriste i starinske i najmodernije špijunske metode.

U tom sklopu prvi put u povijesti karabinijeri su uspjeli snimiti ono što smo dotad znali samo iz rijetkih svjedočenja: kako teče svečani obred inicijacije, tj. primanja u ‘ndranghetu, ne u Kalabriji, nego blizu Lecca.

Novi član nije ni mogao izbjeći obavezu: bio je to mladi sin jednog mafijaša, Giovanni Butta.

Primili su ga u “sveti lanac”, “pod svjetlom zvijezda i sjajem Mjeseca”, “u ime Garibaldija, Mazzinija i Lamarmore” (dakle junaka ujedinjenja Italije!), te se morao odreći “sve do sedmog koljena” svih organizacija i cijeloga “kriminalnog društva” (dakle, sve izvan ‘ndranghete je za mafijaše kriminalno, a oni sami su sveti!) i zakleti se da će vazda i bilo po koju cijenu braniti “čast svoje mudre braće”.

Novoprimljeni se odriču svega što su prije znali, i prihvaćaju “puta u goru, na sveto brdo” i obavezuju se, počine li kakav težak prijestup (mafijaškog kodeksa, dakako), da im neće suditi njihova mudra braća (kako se sami zovu), nego će se ili otrovati tabletom cijankalija, ili ustrijeliti, jer vazda moraju biti naoružani i vazda imati u cijevi metak za se. Ako ih pitaju čiji su, moraju odgovoriti: “Moj je otac Sunce, moja je majka Mjesec”.

Kad se “braća” sastanu, svaki se sa svakim mora poljubiti dvaput, po jednom u oba obraza.

I tek tada počinju dogovori, odnosno podjela dužnosti i “činova”.

Kako je zaključila javna tužilica Ilda Boccassini, ‘ndrangheta se drži na tradiciji. “Ne mijenjamo se nikada”, rečeno je na jednome od snimljenih skupova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:29