ODMAZDA ZA KEMIJSKO ORUŽJE

VIDEO: ŠESTERO POGINULIH U AMERIČKOM NAPADU NA SIRIJSKU BAZU Putin: 'Ovo je agresija na suverenu državu!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.04.2017. u 09:20

REUTERS

BEJRUT - Šest osoba je poginulo u američkom raketnom napadu na sirijsku bazu, objavila je sirijska vojska u petak, a ruska agencija Ifax prenijela da među stradalima nema Rusa.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u četvrtak zračne napade na sirijsku zračnu bazu odakle su pokrenuti kemijski napadi objavivši da djeluje u "vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a".

 

Guverner Talal Barazi je rekao da su iz baze pokretani zračni udari na Islamsku državu istočno od Palmire i da je američka akcija u službi "interesa naoružanih terorističkih skupina".

"Vjerujem da, uz Božju pomoć, ljudske žrtve neće biti velike, ali je počinjenja velika materijalna šteta", izjavio je Barazi.

Shayrat Airfield in Homs, Syria is seen in this DigitalGlobe satellite image released by the U.S. Defense Department on April 6, 2017 after announcing U.S. forces conducted a cruise missile strike against the Syrian Air Force airfield. DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. MANDATORY CREDIT.
DigitalGlobe
 

Dodao je da su u napadu poginuli civili u selu pored baze, ali pojedinosti nije naveo.

"Sirijsko vodstvo i sirijska policija neće se promijeniti", istaknuo je guverner. "Rat protiv terorizma se nastavlja", dodao je.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je ranije da su ubijena najmanje četvorica sirijskih vonika, uključujući visokog časnika i da je baza gotovo posve uništena.

U opservatoriju kažu da su iz baze polijetali borbeni zrakoplovi Suhoj22, Suhoj24 i Mig23.

A combination image released by the U.S. Department of Defense which they say shows the impact crater associated with April 4, 2017 Chemical Weapons Allegation released after U.S. cruise missile strike against Syria on April 7, 2017. Courtesy U.S. DoD/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS
 

Ruski zastupnik Dmitrij Sablin izjavio je ta agenciju Ifax da među stradalima nema ruskih državljana. Sablin, čelnik udruge ruskih ratnih veterana, kazao je da je tu informaciju dobio iz svojih izvora.

Putin optužuje Trumpa za agresiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži da je SAD napadom krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu izveo "agresiju na suverenu državu", prekršio međunarodne zakone i ozbiljno naštetio američko-ruskim odnosima, prenose izjavu Kremlja ruske novinske agencije u petak. 

U oštroj eskalaciji američke vojne uloge u Siriji, dva američka ratna broda ispalila su desetke krstarećih projektila iz istočnog Sredozemlja na zračnu bazu pod kontrolom snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada kao odgovor na napad bojnim otrovom na pobunjeničko područje u utorak.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da ruski vođa, pouzdan saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, američku akciju smatra "agresijom na suverenu državu" i izgovor za ciničan pokušaj odvraćanja pažnje od civilnih žrtava u Iraku.

Peskov je rekao da Rusija ne vjeruje u to da Sirija posjeduje kemijsko oružje te da će američki potez biti ozbiljna prepreka međunarodnim naporima za borbu protiv terorizma, tvrdnja koju je Putin u više navrata ponavljao.

Velika Britanija potpuno podupire američki napad na sirijsku zračnu bazu odakle je pokrenut kemijski napad, rekao je glasnogovornik britanske vlade u eptak.

"Britanska vlada potpuno podupire američku akciju za koju vjeruje da je primjeren odgovor na barbarski napad kemijskim oružjem koji je izveo sirijski režim i da mu je svrha spriječiti daljnje napade", rekao je glasnogovornik.

SAD je obavijestio Francusku prije napada krstarećim projektilima na sirijske vojne položaje, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

"Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao mi je to tijekom noći", kazao je Ayrault za Reuters i radijsku postaju u mauritanijskom glavnome gradu Nouakchottu gdje je u diplomatskom posjetu.

"Upotreba kemijskog oružja je užasna i treba biti kažnjena jer je ratni zločin", rekao je te dodao da Rusija i Iran moraju shvatiti da je besmisleno podupirati Asada te da se Francuska ne želi konfrontirati s tim dvjema državama.

Turska pozitivno gleda na američki napad i smatra da međunarodna zajednica mora pojačati odgovor na "barbarsku" sirijsku vladu, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

Dodao je da vladu predsjednika Bašara al-Asada treba kazniti na međunarodnoj sceni i ubrzati mirovni proces u Siriji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo