MUČAN SLUČAJ

VIDEO: STRAŠNA ISPOVIJEST TINEJDŽERKE 'Imala sam spontani pobačaj i sada zbog toga služim 30-godišnju zatvorsku kaznu. A nisam ni znala da sam trudna'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.01.2018. u 23:15

Print screen / Youtube

 

Evelyn Hernandez, 17-godišnjakinju iz El Salvadora, silovao je pripadnik bande nakon čega je, neznajući, ostala trudna. Nakon spontanog pobačaja, sud ju je proglasio krivom za smrt djeteta i osudio na 30 godina zatvora, javlja BBC.

El Salvador ima jedan od najstrožih zakona na svijetu kad je u pitanju pobačaj koji je zabranjen čak i u slučaju silovanja, incesta ili kad je u opasnosti majčin život. Nedopuštenim se abortusom često smatraju i slučajevi spontanih pobačaja i mrtvorođene djece.

Evelyn Hernandez se trenutno nalazi u zatvoru u kojem je još 17 žena osuđenih zbog sličnih stvari. Procjenjuje se da je od 1998. godine više od 600 žena optuženo i zatvoreno zbog strogog zakona o pobačaju, a neke su osuđene i na 40 godina zatvora. Najstrašnije je kad u zatvoru završe žene koje su imale spontani pobačaj.

Evelynin odvjetnik kaže da je upravo to bio slučaj kod njegove klijentice koja dolazi iz siromašne, ruralne regije i koja je osuđena na kaznu od 30 godina zatvora.

 

Njezina majka prisjeća se dana kad je Evelyn izgubila dijete: 'Tog je jutra ustala veoma rano i rekla je da je boli trbuh te da ne može ići u školu. Kad sam pogledala prema njezinim nogama, vidjela sam da krvari. Bila sam u šoku i jako prestrašena. Kad smo došli u bolnicu, pregledao ju je liječnik i rekao mi da je Evelyn imala dijete. Pitao me gdje je to dijete. Rekla sam mu da ne znam i da Evelyn nije imala trudnički trbuh. Tad se pojavila policija i rekla nam da će pretražiti našu kuću. Kad su došli tamo, sve su temeljito istražili, a s nekakvom metalnom palicom pregledali su i toalet. Policajac koji je pretraživao WC, rekao je da osjeća nešto i naposlijetku izvadio fetus iz odvoda. Tad je zaključeno da je Evelyn ubila dijete', kroz suze govori Evelynina majka.

Sama Evelyn kaže da je osjetila da nešto izlazi iz nje, ali da nije znala je li to dijete ili što drugo.

'Nisam čula plač niti išta slično. Poslije su rekli da sam rodila izvan kuće i kasnije ga bacila u zahod. A ja nisam ni znala da sam trudna. Da sam znala, išla bih liječniku na preglede i brinula o trudnoći', kaže djevojka koja će ostatak života provesti u zatvoru.

Ricardo Parker, političar iz stranke Arena, kaže kako zakon El Salvadora ne poznaje razliku između ubojstva rođenog djeteta i ubojstva djeteta u majčinoj utrobi. U slučaju Evelyn kaže kako ne vjeruje da nije znala da je trudna.

'Kako nije znala da je trudna? Kako možeš ne znati da si trudan?', čudi se Parker.

Na pitanje novinara zna li kakav je osjećaj biti trudan, Parker odgovara:

'Ne, kako bih mogao znati? Pa ja sam muškarac.'

Print screen / Youtube

Ricardo Parker


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo