HOROR U BRAZILU

VIDEO: TAJNE SNIMKE ILEGALNE KLINIKE ZAPREPASTILE I POLICIJU 'Ženama uštrcavaju 160 puta veću količinu od dozvoljene, ugrozili su najmanje 50 života'

 Screenshot / YouTube

Brazilski mediji ovih dana prenose video snimku skrivene kamere policajke na tajnom zadatku koja je užasnula javnost. Policija je, naime, upala u ilegalnu estetsku kliniku gdje žene uglavnom dolaze na povećanje stražnjice, a smještena je u najvećoj faveli u Rio de Janeiru.

Policija kaže da žene dolaze iz cijelog svijeta na povećanje stražnjice u Brazil, a u neznanju dolaze i do ovakvih mjesta gdje se radi nestručno i gdje im ubrizgavaju ‘koštani cement’ u smrtonosnim dozama. Istražitelji vjeruju da su zaposlenici ilegalne klinike, koja radi dvije godine, ugrozili živote 50 žena, pišu britanski mediji.

Na snimci se vidi kako Irys Cabral Pierrout ubrizgava klijentici u stražnjicu polimetil-metakrilat, takozvani ‘koštani cement’ koji se inače koristi u sklopu vertebroplastike, za ‘pojačavanje’ kralješka uništenog ili oslabljelog uslijed osteoporoze ili metastaza. Međutim, spoj se zloupotrebljava i u druge svrhe.

Policija je objavila da je pacijentica doputovala iz Portugala specijalnog zbog tretmana koji stoji najmanje 8.000 kuna.

Ne zna se točan broj ovakvih ilegalnih klinika jer su uglavnom skrivene u stambenim zgradama bez vidljivih oznaka, a reklamiraju se isključivo putem društvenih mreža. Kako pišu lokalni mediji, ono što je sigurno - interesa ne manjka. Povećanje stražnjice bio je najtraženiji estetski zahvat u Americi 2015. s dodatnim porastom godinu iza.

Korištenje ove kemikalije za povećanje stražnjice smatra se vrlo riskantnim jer su taj postupak povezali s nekoliko smrtnih slučajeva, pa je postupak zabranjen u zemljama poput SAD-a i Velike Britanije.

Brazilska zdravstvena organizacija dozvoljava zahvat, ali s vrlo malim količinima metakrilata. Žena na snimci je, prema riječima policajke, upotrijebila 160 puta veću količinu. Ona se zajedno s još dvije žene predstavljala kao specijalist za povećnje stražnjice, no nijedna od njih nema medicinsku niti bilo kakvu sličnu naobrazbu da bi uopće smjele izvoditi zahvat. Optužene su za preprodaju droga i uštrcavanje gotovo smrtonosne doze klijentici.

Snimku skrivene kamere objavila je policija koja je tri tjedna pripremala upad. ‘Pronašli smo velike količine ilegalne tekućine spremljene u nehigijenskim uvjetima, u malim posudama, kao i veliku količinu ilegalnog medicinskog materijala uključujući sredstva za anesteziju koja se mogu nabaviti samo na recept’, rekli su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:26