NAPETO STANJE U BEOGRADU

VIDEO: VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI 'Sutra idem na Kosovo!'

 
 screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak navečer kako će, unatoč svim pritiscima i neugodnim okolnostima kojima su izloženi predstavnici srpske zajednice, u subotu posjetiti Kosovo nakon što je ranije u Bruxellesu odbio razgovarati s kosovskim predsjednikom.

"Idem na Kosovo i Metohiju zajedno s nekim od ministara, očekujem razumne poruke i s druge strane, a pobrinut ću se da sve što budem govorio ima za cilj postizanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu, nakon što je ranije u petak u Bruxellesu odlučio ne sjesti za pregovarački stol s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Vučić je, pobrojivši niz pritisaka kojima su bili izloženi predstavnici Srpske liste u Skupštini Kosova da glasuju za pregovarački tim kosovskih Albanaca na čelu s Fatmirom Limajem kojeg Beograd tereti za ratne zločine, rekao da je to samo dio razloga zbog kojih je u Bruxellesu odbio sastati se kosovskim izaslanstvom.

Vučić je najavio da će dijalog svakako biti nastavljen. "Mi moramo nastaviti razgovore jer je ključna stvar da sačuvamo mi. Moja namjera od početka nije da huškam Srbe na sukobe i da trgujem njihovom sudbinom i budućnošću već da se borimo za rješenje problema s Albancima", rekao je Vučić.

Odbio sastanak s Thacijem

Podsjetimo, Aleksandar Vučić odbio se u petak u Bruxellesu sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna.

Pregovori u petak izazvali su znatno veće zanimanje od uobičajenog nakon što je ovoga ljeta u javnost plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija, kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca.

Vučić je zadnjih tjedana govorio o "razgraničenju" s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

No, umjesto napretka, u petak je došlo do još većih napetosti kada se Vučić u Bruxellesu odbio sastati s Thacijem i odmah nakon razgovora s Mogherini vratio u Beograd. Razlog tome je odbijanje kosovskih vlasti da dopuste Vučićev posjet vodoopskrbnom susatvu Gazivode na sjeveru Kosova, oko kojeg se spore Beograd i Priština.

Vučić već nekoliko tjedana govori da priprema "svoj najvažniji govor u životu" tijekom planiranog posjeta sjeveru Kosova 8. i 9. rujna.

Mogherini je u petak objavila priopćenje u kojem kaže da je imala "nekoliko krugova razgovora" s dvojicom predsjednika u bilateralnom formatu. Poručila je da i dalje "ima poteškoća", ali da vjeruje u predanost obojice predsjednika nastavku procesa kako bi u "sljedećih nekoliko mjeseci postigli pravno obvezujući sporazumu o sveouhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom." Mogherini je najavila da će novi sastanak sazvati prije "ministarskog tjedna u Općoj skupštini UN-a", krajem ovoga mjeseca.

Kosovski predsjednik Thaci izjavio je u petak da razumije interes srbijanskih političara za obraćanje Srbima na Kosovu, ali da će "institucije Kosova, kao suverene države dopustiti takav posjet u okviru unaprijed utvrđenog rasporeda, ni manje ni više od toga".

Šef Ureda za Kosovo u srbijanskoj vladi Marko Đurić iznio je novinarima razlog zbog kojih je Vučić odbio susret s Thacijem. "Zbog svih laži, pokvarenosti, prijevara i odvratnog pristupa koji su prema Srbima i srpskoj strani pokazali predstavnici prethodnih dana, zbog vrijeđanja, obmanjivanja, prijetnji, čak i predsednikovoj 16-godišnjoj kćeri, zbog svega što su učinili prethodnih dana", rekao je Đurić. Dodao je da će Vučić odluku o odlasku na Kosovu donijeti u petak navečer.

Vučić tražio od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim dužnosnicima

Radio-televizija Srbije (RTS) prenijela je u petak da je srbijanski predsjednik zatražio od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima, nakon poruka iz Prištine da nije dobrodošao na Kosovo. Vučić je vojsci zapovijedio, a od policije i tajne službe BIA-e zatražio da prekinu kontakte s kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnikom koji djeluje na Kosovu.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je nedavno uhićen pri ulasku na Kosovo zbog navodno neusuglašenih administrativnih odluka i dozvola posjeta. "Ne znam dolazi li Vučić na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog - nema zbog čega ići na Gazivode i ne zna se dolazi li", prenijeli su poruku Veseljija beogradski mediji.

Dužnosnici Srbije i Kosova uobičajeno najavljuju posjete, što obje strane često koriste kao instrument opstrukcije i dodatnog zaoštravanja odnosa. Osim političara, žrtve zabrana u posljednje su vrijeme bili i sportaši, intelektualci, nevladine udruge i politički analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:49