GROZNO ISKUSTVO

VIDEO: ZAVRŠILA U ZATVORU S KĆERKOM (4) JER JE POPILA ČAŠU VINA U AVIONU Konzulat upozorava putnike za Dubai: Nikakav alkohol bez dozvole!

 
Dr. Ellie Holman
 Screenshot / YouTube

Turisti koji iz Velike Britanije putuju za Dubai, upozoreni su da riskiraju uhićenje ako se otkrije da su na letu popili alkoholno piće. Ovo iznenađujuće upozorenje izdao je Britanski konzulat u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i to u Facebook objavi, nakon što je Daily Mail otkrio da je žena iz Kenta završila u zatvoru jer je popila čašu vina na letu za Dubai.

Dr. Ellie Holman završila je u zatvoru na tri dana i još je više od mjesec dana provela u kućnom pritvoru prije nego što je navodno osobno intervenirao i oslobodio je premijer i potpredsjednik UAE-a, šeik Mohammed bin Rašid Al Maktum. Holman kaže da su je uhitili nakon što je na ulasku u zemlju priznala da je na letu konzumirala alkohol.

Manje od mjesec dana nakon njezina uhićenja Britanski je konzulat na svojoj Facebook stranici objavio upozorenje da i mali postotak alkohola u krvi može dovesti do uhićenja u UAE. Ministarstvo vanjskih poslova već je ranije upozoravalo na stroge zakone prema kojima vas u Emiratima mogu uhititi i ako otkriju da ste na javnom mjestu pod utjecajem alkohola.

‘Ako imate boravišnu dozvolu, ilegalno je kupovati ili konzumirati alkohol bez posebne dozvole. Nosite je uvijek sa sobom, ona vrijedi samo u Emiratima gdje je i izdana. Šerijatski zakon strogo zabranjuje alkohol.

Ako vas uhvate da nosite ili pijete alkohol bez dozvole, ili imate alkohola u krvi, mogu vas uhititi. Kažnjivo je također biti pod utjecajem alkohola u javnosti, uključujući i sami prelazak preko Emirata. Kazna može biti zatvor i/ili novčana kazna.

Poštujte lokalne običaje i ponašajte se pristojno i s poštovanjem kad konzumirate alkohol. Nulta tolerancija se primjenjuje na vožnju u pijanom stanju. Mogu vas uhititi i ako ste samo putnik u automobilu koji vozi osoba s alkoholom u krvi.

Samo ne-muslimani mogu dobiti dozvolu za alkohol. Turisti ne mogu ishodovati dozvolu’, stoji u objavi konzulata.

Holman, majka dvoje djece, zadovoljna je s upozorenjem kako se još nekome ne bi dogodilo ono što je ona prošla. Ona nije bila svjesna da i sami alkohol u krvi može dovesti do zatvora.

Ona ima švedsko i iransko državljanstvo, a u Britaniji živi već 20 godina. U Dubai je putovala sa četverogodišnjom kćerkom Bibi na pet dana, a na letu su joj uz ručak poslužili čašu crvenog vina. Problem je prvo nastao kad su carinici shvatili da joj je istekla viza u iranskoj putovnici te su je već uputili da se vrati u Englesku. Došlo je do rasprave, a službenici su je između ostalog pitali je li konzumirala alkohol i ona je priznala da je u avionu popila čašu vina. Odmah su je odveli na test u policijsku stanicu.

Kad su utvrdili da doista ima malo alkohola u krvi, i nju i kćer su odveli u zatvor gdje su provele tri dana. Potom su više od mjesec dana provele kod prijatelja dok su čekale da odluče o njihovoj sudbini. Za Daily Mail je ispričala detalje nehumanog postupanja - na nju su pljuvali i povlačili je za kosu dok su je izvlačili iz zatvora, a njezinu kćer nisu htjeli pustiti na zahod pa je morala moriti po podu ćelije. Sumnja da je do ovakvih postupaka prema njoj dovela i činjenica što je dijelom Iranka, kako su je cijelo vrijeme oslovljavali, a te zemlje trenutno nisu u najboljim odnosima.

Nakon što su utvrdili da je nema razloga više zadržavati, vlasti u Emiratima su se ispričale. Rekli su joj da se s prvim letom može vratiti u Englesku, a na aerodromu su je predstavnici vlasti dočekali s buketom cvijeća uz ispriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:19