PIC

Vijeće za provedbu mira u BiH traži uspostavu vlast i protivi se pričuvnoj policiji

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko
 Dado Ruvić / arhiva / CROPIX

Vijeće za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini pozvalo je nakon dvodnevnog sastanka u utorak političke stranke da prekinu opstrukcije i uspostave vlast osam mjeseci nakon izbora u toj zemlji, prestanu s uspostavom pričuvnog sastava policije i započnu s provedbom reformi kako bi se zaustavio odlazak ljudi.

- Znam da su građani frustrirani, nisu zadovoljni, ali to nezadovoljstvo se još ne vidi nigdje. Trenutačno je tako da jedini potez koji vidim kod građana jeste da odlaze. Prvi razlog je nepravda, nisu više ekonomski razlozi, nego nepravda koja se događa - rekao je na konferenciji za novinare visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

On je također sudjelovao na dvodnevnom zasjedanju PIC-a na razini političkih direktora najutjecajnijih svjetskih zemalja Zapada, ali i Rusije te Turske koja u ovoj instituciji predstavlja Organizaciju Islamske konferencije.

I ovoga puta Rusija se usprotivila zajedničkom priopćenju izdanom nakon zasjedanja u kojemu je izraženo protivljenje uspostavi pričuvnog sastava policije što su najavile vlasti Republike Srpske.

- Mislimo da postojeća policija može odgovoriti na sve izazove i da nije trenutak da se osnuju neke nove postrojbe. Nema razloga za pričuvni sastav policije - rekao je Inzko i dodao kako je u BiH potrebno manje naoružanih ljudi.

U priopćenju PIC navodi kako je proteklo više od osam mjeseci a da još uvijek nisu uspostavljene vlasti na državnoj, te razini Federacije BiH kao i u nekoliko županija federacije.

- Zbog toga se kasni s provedbom demokratske volje građana BiH i onemogućava se provođenje neophodnih reformi - naveo je PIC.

Izrazili su zabrinutost zbog nastavka nacionalističke retorike kojom se produbljuju podjele ali i s političkim potezima, "uključujući i osporavanje teritorijalnog integriteta BiH i državnih institucija, kao što su pozivanje na odcjepljenje, zagovaranje podjele BiH na tri teritorijalne jedinice i najavljivanje namjere da se ospori naziv entiteta Republika Srpska (RS)".

- Takve inicijative i izjave dovele su do ozbiljnog urušavanja uzajamnog povjerenja i suradnje među ključnim akterima i one nemaju potporu Upravnog odbora PIC-a -navodi se u dokumentu.

Članice NATO saveza u okviru PIC-a ohrabrile su BiH da preda svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP) kojim bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

PIC je pozvao i na provedbe svih odluka Ustavnog suda, te presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu kao i postizanje dogovora kako bi se sljedeće godine održali izbori u Mostaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:18