STATE DEPARTMENT

VIŠE NEĆE SMJETI UĆI U AMERIKU Zabrana ulaska za 16 Saudijaca povezanih s ubojstvom Khashoggija

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.04.2019. u 08:51

FILE PHOTO: Saudi dissident Jamal Khashoggi speaks at an event hosted by Middle East Monitor in London Britain, September 29, 2018. Picture taken September 29, 2018. Middle East Monitor/Handout via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
Middle East Monitor/Handout / REUTERS

Jamal Khashoggi

State Department je u ponedjeljak zabranio ulazak u zemlju 16 saudijskih državljana povezanih s ubojstvom disidentskog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggi, oštri kritičar saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, ubijen je 2. listopada nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu što je izazvalo osudu širom svijeta.

Ulaz u SAD zabranjen je, među ostalima, i Saud al-Qahtaniju, bivšem bliskom savjetniku princa te Maheru Mutrebu, navodnom vođi skupine od 15 muškaraca koji su bili "ekipa za odstrel".

Dok je dolazio i odlazio iz Istanbula Salah Tubaigy bio je viđen kako nosi pilu, kojom je navodno raskomadano Khashoggijevo tijelo.

Šesnaestorica i njihova bliža rodbina više neće smjeti u SAD zbog "vjerodostojnih informacija da su dužnosnici te strane vlade bili dio ...  teškog kršenja ljudskih prava", stoji u priopćenju State Departmenta.

Saudijska Arabija naglašava da je Khashoggijevo ubojstvo bila "operacija odmetnika" te je na sud izvela 11 optuženih za njegovo ubojstvo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo