OŠTRE MJERE U INDIJI

VLADA STANOVNICIMA ZABRANILA KUHANJE PO DANU Očajnički potez kojim se nadaju zaustaviti brojne smrti od vrućine

 REUTERS

Visoke temperature u Indiji samo su ovaj mjesec odnijele 300 života, pa vlasti smišljaju načine kojima bi se nosile sa sušom.

Kako piše The Guardian, među zadnjima je zabrana kuhanja tijekom dana kako bi se spriječili požari koji su uzrok smrti gotovo više od 80 ljudi. Vlasti istočne indijske države Bihar tako su zabranile kuhanje između 9 ujutro i 6 popodne, pa je stanovnicima rečeno da obroke pripremaju navečer.

Kako bi spriječili požare, državni dužnosnici zabranili su i uobičajeno paljenje usjeva i korištenje vatre u sklopu vjerskih obreda. Oni koji se ogluše na zabrane, riskiraju i do godinu dana u zatvoru.

- Snažni zapadni vjetrovi lako se šire i mogu lako nanijeti veliku štetu - objasnili su.

Velik dio Indije na udaru je višetjednog vala topline i suše zbog koje su uništeni usjevi, poginula je stoka, a najmanje 330 milijuna Indijaca je bez dovoljno vode za svakodnevne životne potrebe. U dijelovima zapadnih država Maharashtra i Gujarat rijeke i jezera su presušili.

U nekim dijelovima situacija je toliko loša da je vlada poslala tankere kako bi stanovnicima olakšala situaciju. U nekim državama temperature su i do 44 stupnja što je otprilike 4 do 5 stupnjeva više nego što je normalno za travanj. Ovo je drugu godinu zaredom da je Indiju pogodio smrtonosni toplinski val.

Prošle godine visoke temperature odnijele su 2500 života. Iako su toplinski udari uobičajeni tijekom ljeta u Indiji, vlasti se nisu dobro pripremile za ovakve situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:28