EBAY ZA DROGU

VLADAR INTERNET PODZEMLJA Na njegovu Silk Roadu uz jedan klik mišem svatko je mogao biti diler

    AUTOR:
    • Sanja Simić

  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2013. u 19:44

Slogan Silk Roada bio je ‘Biraj svoj užitak’, a osim droge, tu su se prodavale upute za hakiranje bankomata, lažne vozačke i putovnice, liste kontakata za razna crna tržišta

Više od dvije godine web stranica Silk Road bila je mjesto za koje su znali svi. Svi koji su potpuno anonimno željeli kupiti nešto droge. Par tableta, par grama heroina ili kilogram kokaina, na Silk Roadu se moglo dobiti sve. Nije to bio neki opskurni sajt za brzu razmjenu, bio je to eBay za drogu. Dobar dizajn, droga razvrstana po tipovima (cannabis, heroin, kokain, MDMA, antidepresivi, disocijativi...), svaki proizvod imao je dobru fotografiju, stručan opis, stranica je bila odlično administrirana, superefikasna.

Plaćalo se Bitcoinsima, internetskom valutom koja nema pokriće u bankama već funkcionira na temelju uzajamnog povjerenja korisnika, ali jednako efikasno kao pravi novac, a kretanje Bitcoinsa također je bilo šifrirano i nije se moglo pratiti. Nama običnim korisnicima stranica je bila nedostupna, Silk Road je bio dio “underweba”, ulazilo se preko anonimne mreže Tor, koja automatski uklanja IP adresu i tragove po kojima bi se moglo otkriti korisnika.

Zgodni student fizike

Od 21. siječnja 2011. kad je osnovan, Silk Road je pod sloganom “Biraj svoj užitak” proširio ponudu do 13.000 artikala; “ultračisti” kokain, “čisti, pravi” LSD, “vrhunski MDMA”. Nudio je i usluge. U ponudi su, među ostalim, bile upute kako hakirati bankomate i društvene mreže, liste kontakata za razna crna tržišta preko kojih se moglo kupiti ilegalno oružje ili unajmiti ubojicu u više od deset zemalja, spajao je ljude, organizirao prebacivanje droge. Na Silk Roadu se mogla kupiti 801 vrsta “digitalne robe”, hakirani accounti na Amazonu, Neflixu i drugim plaćenim online uslugama, sve moguće piratske snimke uz puno zloćudnog softvera, a među 169 ponuđenih “krivotvorina” bilo je svega, od lažnih vozačkih dozvola i putovnica do osobnih iskaznica, američkih iskaznica s brojevima socijalnog osiguranja i sl.

Procjenjuje se da je Silk Road servisirao nekoliko tisuća dilera. Agent FBI-a Cristopher Tarbell u prijavi kaže da je Silk Road izrastao u najsofisticiranije i najveće kriminalno tržište na internetu. Iza Silk Roada stajao je Ross Ulbricht, na internetu poznatiji kao Dread Pirate Roberts, nick je posudio od lika iz filma “Kraljevna nevjesta” s Robin Wright.

Zgodni student fizike s Penn Statea, koji je napustio “jer su mu se promijenili ciljevi”, za sve izvan Silk Roada bio je vlasnik startupa za trgovanje Bitcoinsima. Predstavljao se kao investicijski savjetnik i poduzetnik, znali su ga kao izrazito ispravnog i pametnog tipa.

No, krajem siječnja 2011. godine netko s nickom “alstoid” na forumu shroomery.org objavio je post koji je zvučao kao reklama za Silk Road, a sličan post nekoliko dana kasnije objavio je na forumu bitcointalk.org.

Koristio pravo ime

Osam mjeseci kasnije, 11. listopada 2011. “altoid” je na Bitcoin Talk forumu objavio da traži “IT profesionalca u Bitcoin zajednici” za posao u “Bitcoin startupu koji ima investitore”. Ponude su se mogle poslati na e-mail [email protected] Kad su detektivi to vidjeli, nisu ni pomislili da je iza maila osobno osnivač Silk Roada, takva nesmotrenost bila je izvan pameti. Tako su našli Rossov profil na Google+, LinkedInu, listu omiljenih videa na YouTubeu, mnogi od kojih su bili sa stranice “Mises Institute” koja se predstavlja kao “svjetski centar Austrijske škole ekonomije”. Na njihovoj stranici FBI je pronašao profil Rossa Ulbrichta. To je bilo jako važno, jer je trag aktivnosti Dread Pirate Robertsa na Silk Roadu koji su pratili uključivao i jedan link na stranice Mises Instituta, u postu u kojemu kaže da “od njih potječe filozofska podloga Silk Roada”. Detektivi su pratili IP adresu koju je Ulbricht koristio za logiranje na svoj Google account i locirali ga kod njegova prijatelja u San Franciscu.

Vidjeli su da se netko često logira na Silk Roadov server iz internet kafea dvije ulice dalje.

Ulbricht je koristio svoje pravo ime i gmail i za registraciju na programerskom forumu stackoverflow.com, a u postovima je tvrdio da “piše kôd specijalno dizajniran za web server na kojemu rade tajne Torove usluge poput Silk Roada”. Rossova propast počela je kad je jedan od korisnika Silk Roada, pod nickom FriendlyChemist, u ožujku počeo prijetiti Rossu da će otkriti imena i adrese ostalih korisnika ako mu ovaj ne isplati 500.000 dolara. Tvrdio je da je hakirao kompjutor jednog velikog dilera koji je radio preko Silk Roada i da ima na desetke imena i adresa korisnika. Kao dokaz, Ulbrichtu je poslao dio liste. FBI je pratio komunikaciju. Ustanovili su da ucjenjivač treba novac da plati dugove dilerima droge.

Misteriozna narudžba

Krajem ožujka Ulbricht je na internetu počeo tražiti ubojicu koji će ga riješiti ucjenjivača. Nudio je 150.000 dolara. Javio se izvjesni “redandwhite” i objasnio da se cijena kreće od 150.000 do 300.000 dolara, ovisno o tome želi li “čisto” ili “nečisto” ubojstvo. Ulbricht je tražio jeftiniju varijantu i prigovorio na skupoću. Rekao je da je “nedavno dao 80.000 dolara za čisto ubojstvo”. Pogodili su se za 1670 Bitcoinsa, protuvrijednost 150.000 dolara. O FriendlyChemistu je napisao da je “njegovo ponašanje neoprostivo, posebno na Silk Roadu, anonimnost je ovdje svetinja”.

Izgled stranice 'Silk Road' prije gašenja

Ulbricht je tražio da mu se pošalje fotografija tijela ubijenog FriendlyChemista i dao njegovo pravo ime i adresu u Kanadi te podatke o njegovoj ženi i troje djece. Policija nije objasnila odakle Rossu te informacije. Ubojica je odgovorio: “Primio uplatu... Znamo gdje je. Noćas ćemo ga zgrabiti. Bit ćeš u toku”.

FBI se obratio kanadskoj policiji za pomoć, ali oni nisu pronašli ni tragove postojanja čovjeka koji se predstavljao kao FriendlyChemist niti je našla tragove ikakvog ubojstva. Dan nakon što su dogovorili posao, “redandwhite” je javio Ulbrichtu “tvoj problem je riješen... možeš biti miran jer taj više neće nikoga ucjenjivati”. Ali u mjestu White Rock, gdje je FriendlyChemist navodno ubijen, nije bilo nikakvih zločina u tom razdoblju. FBI ne zna što je s tim ubojstvom, pretpostavljaju da je možda policija neke druge zemlje pokušala razmontirati Silk Road. Ali ustanovili su da je White Rock bio jedna od glavnih točki za prebacivanje droge u transakcijama dogovorenima na Silk Roadu. Što se tiče FBI-eve istrage, Rossa su već imali u šaci. Ono ubojstvo za 80.000 dolara, o kojemu je pisao “redandwhite”, bila je FBI-eva zamka za Dread Pirate Robertsa.

Dugo su pokušavali hakirati Tor, ali navodno mu nisu mogli naći nijednu sigurnosnu rupu pa su se odlučili preko Tora ubaciti na Silk Road glumeći zainteresirane klijente.

Antitalent za mafijaša

Krajem siječnja Rossu se javio agent FBI-a glumeći da je veliki diler kokaina i Ross ga je spojio s čovjekom koji je prodavao. Malo kasnije, obratio mu se ponovno, moleći ga da mu “riješi” jednog bivšeg zaposlenika Silk Roada kojeg je FBI uhitio i pustio glas o uhićenju. Sudski spisi ne otkrivaju kako su došli do njega. Ross je prvo tražio da se čovjeka prebije, muči i prisili da vrati Bitcoine koje je navodno krao korisnicima Silk Roada. Onda se predomisliio: “Mogu li promijeniti narudžbu iz mučenja u egzekuciju?”, pitao je agenta FBI-a. “Bio je insajder i bojim se da će propjevati sad kad je uhićen.”

Nudio je 80.000 dolara, pola prije ubojstva i pola kad dobije sliku tijela. Kad je dobio fotografije na kojima ubojice muče zaposlenika, a kasnije i sliku njegova izmrcvarenog prostrijeljenog tijela, mislio je da je sve riješeno. Napisao je: “Piz...m što sam ga morao dati ubiti... ali sad je gotovo. Da ljudi barem imaju integriteta...” Misleći da se dopisuje s dilerom, rekao je da mu je to prvi put da je dao nekoga ubiti, ali “da je u tom slučaju to bio pravi potez”.

FBI je ugasio 'Silk Road'

Kaznena prijava koju je FBI podnio protiv Rossa Ulbrichta otkriva da je Dread Pirate Roberts možda bio briljantan biznismen i libertarijanski heroj, ali je očajan mafijaš, totalni antitalent. Za tipa koji vodi anonimno tržište droge Ulrich je bio neobično aktivan na društvenim mrežama. Istražiteljima je bilo neshvatljivo da je za svu komunikaciju, pa i onu o Silk Roadu, koristio svoj privatni e-mail. Bio je neobičan i njegov susret s agentima imigracijske službe koji su mu u srpnju pokucali na vrata kad si je pokušao poslati krivotvorene osobne isprave. Ross im je odmah rekao svoje pravo ime i pokazao dokumente. Ross Ulbricht uhićen je u utorak u javnoj knjižnici u San Franciscu. Silk Road ugašen je u srijedu. U prijavi podnesenoj u New Yorku Ulbricht je opisan kao zloglasni kriminalac koji je svjesno kršio zakon održavajući anonimnu internetsku trgovinu drogom. Ross Ulbricht oživio je koncept ilegalnog trgovanja budućnosti. Silk Road bio je golemo tržište i FBI očekuje da će ga odmah zamijeniti nekoliko manjih takvih stranica, koje će okrupnjavati i boriti se za primat. Dread Pirate Roberts stvorio je čudovište kojeg se više nikada nećemo riješiti.

Izdvajamo