RUSKI PREDSJEDNIK

VLADIMIR PUTIN PORUČIO AMERIKANCIMA DA ĆE NJIHOVA AGRESIVNA TAKTIKA DOVESTI DO RATOVA 'Osuđujem pokušaje izgona Huaweija s međunarodnih tržišta'

 
 Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je u petak pokušaje "izgona" Huaweija s međunarodnih tržišta uslijed američkih optužbi da se taj kineski telekomunikacijski div koristi svojom tehnologijom za špijunažu i rekao je da će takva agresivna taktika SAD-a dovesti do trgovinskih ratova, a moguće i do pravih ratova.

Putin je to kazao na međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu u nazočnosti svog kineskog kolege Xija Jinpinga.

"U pojedinim krugovima to već nazivaju prvim tehnološkim ratom digitalne ere", rekao je Putin.

On je istaknuo da je suradnja Rusija i Kine važna za globalnu sigurnost. Naglasio je i da je Moskva otvorena za suradnju sa svim zemljama, uključujući SAD.

Ruski predsjednik optužio je Washington za "nekontrolirani ekonomski egoizam", izdvojivši američke napore za sprečavanje ruskog plinovoda do Europe i američku kampanju u svrhu uvjeravanja zemalja da zabrane Huawei.

Huawei je na meti administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je u svibnju zabranio američkim kompanijama prodaju opreme toj kineskoj grupi koju sumjiči za špijunažu u korist Pekinga.

Američka odluka trebala bi stupiti na snagu za tri mjeseca, a stručnjaci upozoravaju da prijeti opstanku tog kineskog industrijskog diva koji ovisi o američkim elektroničkim čipovima jer ih ugrađuje u svoje telefone.

Zbog toga već niz kompanija odustaje od suradnje s Huawijem, među njima internetski div Google.

U Rusiji je Huawei dogovorio razvoj mreže 5G sporazumom potpisanim u srijedu s ruskim mobilnim operaterom MTS.

"Pokušaji monopoliziranja novog tehnološkog vala i ograničavanja pristupa stavljaju problem globalne nejednakosti na potpuno novu razinu", rekao je u petak Putin koji u tom vidi "veliki izvor svjetske nestabilnosti".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji također nazoči Peterburškom gospodarskom forumu, kazao je kako je važno spriječiti ulazak SAD-a i Kine u novi hladni rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:23