UBIO 49, RANIO 53 LJUDI

'VOLIM TE, LJUBAVI...' Procurile SMS poruke koje je za vrijeme počinjenja najgoreg masovnog ubojstva u povijesti Amerike krvnik slao svojoj supruzi

 Carlo Allegri / REUTERS

Omar Mateen, čovjek koji je ubio 49 ljudi i ranio njih još 53 u sumanutom pohodu na gay klub u Orlandu u lipnju 2016., izmjenjivao je poruke sa svojom suprugom tijekom napada, otkriveno je na suđenju u srijedu. Noori Salman, Omarovoj supruzi, trenutno se sudi za pomaganje suprugu, kao i za opstrukciju istrage i laganje federalnim agentima.

Ukoliko je osude, Salman bi u zatvoru mogla provesti ostatak života, a Omar Mateen je, podsjetimo, ubijen tijekom napada u Orlandu.

Dokazi koji su predočeni na suđenju u srijedu otkrivaju kako je u 4:27 ujutro, tijekom sukoba s policijom i dva sata nakon što je Omar počeo s masakrom u klubu, poslao SMS poruku supruzi u kojoj je pisalo: gdje si, je li sve u redu?

Salman mu je odgovorila te ga podsjetila da sutra mora na posao.

- Tvoja majka je jako zabrinuta, a i ja sam..., napisala je još u poruci.

- Jesi li čula što se dogodilo?, uzvratio je Omar.

- Što se dogodilo?, upitala je Salman.

Dok je izmjenjivao poruke sa suprugom Omara je dva puta nazvala majka, no on joj se nije javljao.

- Volim te, ljubavi, napisao je u zadnjoj poruci koju je poslao u 4:29.

- Habibi, što se dogodilo?!, ponovno je ga upitala supruga, no odgovora nije bilo.

Porotnicima su u srijedu predočene i internetske aktivnosti Omara Mateena na kojima se vidi da je najčešće pretraživao sadržaj o tzv. Islamskoj državi, vijesti o Iraku i Siriji, nasilje na Bliskom istoku i druge oblike terorizma te mjesta na kojima može kupiti oružje, piše CBS.

Tijekom pregovora s policijom Mateen je tvrdio kako je za masakr u klubu 'Pulse' bio potaknut ubojstvom Abu Waheeba, ISIS-ovog lidera u Iraku.

No, agentica FBI-ja Kim Rosencrans kazala je kako Omar na internetu nije bio samo opsjednut Islamskom državom, već je često pretraživao i stranice za upoznavanje.

- Ta pretraživanja jasno pokazuju da je Omar dosta toga skrivao pred ženom kao i da nije dijelio smartphone sa suprugom, kazao je Charles Swift, odvjetnik Noori Salman.

Masakr u noćnom klubu u Orlandu najkrvavije je masovno ubojstvo koje je počinila samo jedna osoba u povijesti Sjedinjenih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:22