SJEVEROZAPAD KONGA

VRATILA SE JEDNA OD NAJOPASNIJIH BOLESTI DANAŠNJICE Nova epidemija ebole izazvala uzbunu u Africi, već je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.05.2018. u 22:51

Health workers carry the body of a suspected Ebola victim for burial at a cemetery in Freetown December 21, 2014. REUTERS/Baz Ratner (SIERRA LEONE - Tags: HEALTH DISASTER) - GM1EACM06I101
Baz Ratner / REUTERS

Zdrastveni radnici odnose tijelo žrtve virusa ebola, Freetown, Sierra Leone, 2014.

Demokratska Republika Kongo suočena je s novom epidemijom ebole koja je već odnijela 17 života u pokrajini Ekvator, na sjeverozapadu zemlje, objavilo je u utorak ministarstvo zdravlja.

"Do 3. svibnja ministarstvo zdravstva zabilježilo je dvadeset i jedan slučaj groznice uz krvarenje i 17 smrtnih slučajeva", navelo je ministarstvo u priopćenju.

To je deveta epidemija ebole u DR Kongu od otkrića tog virusa u zemlji 1976. godine. Vlada je donijela plan borbe protiv epidemije, prenosi AFP.

Ekipa ministarstva zdravstva, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Liječnika bez granica (MSF) stigla je u grad Bikoro, epicentar epidemije. Bolest je otkrivena u ekvatorijalnom šumskom području, koje graniči s Republikom Kongo, oko 600 km sjeverozapadno od Kinšase.

WHO navodi da želi skupiti nove uzorke i senzibilizirati stanovništvo na prevenciju i kontrolu, rekao je direktor te organizacije za Afriku, dr Matshidiso Moeti.

Posljednja epidemija ebole u DR Kongu bila je 2017. i brzo je stavljena pod kontrolu, a prema službenim podacima tada su umrle 4 osobe. Strašna epidemija pogodila je Zapadnu Afriku između 2013. i 2016. kada je 11.300 osoba smrtno stradalo, a ukupno je bilo zabilježeno 29.000 oboljelih od čega više od 99 posto u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leoneu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo