SPOR UOČI IZBORA

Vrhovni sud zadao udarac Trumpu: Nisu blokirali produljenje roka za primanje listića u Sj. Karolini

Dopustit će se prebrojavanje glasačkih listića u odsutnosti koji su obilježeni datumom izbora ako su stigli do devet dana kasnije
 Brett Carlsen/Getty Images/AFP

Američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev kampanje predsjednika Donalda Trumpa za blokiranjem produljenja roka Sjeverne Karoline za primanje glasačkih listića u najnovijem slučaju glasanja uoči izbora u utorak 3. studenoga.

Suci Vrhovnog suda ostavili su na snazi ​​sporazum odobren od nižeg suda koji dopušta produljenje, odbivši time zahtjev Trumpove kampanje, Republikanskog nacionalnog odbora i republikanskih dužnosnika Sjeverne Karoline za zabranom blokiranja.

Državni izborni odbor, pozivajući se na potencijalna kašnjenja u isporuci pošte u SAD-u, odlučio je dopustiti prebrojavanje glasačkih listića u odsutnosti koji su obilježeni datumom izbora ako su stigli do devet dana kasnije.

Konzervativni suci Clarence Thomas, Samuel Alito i Neil Gorsuch rekli su da bi blokirali produljenje roka, dok je Gorsuch u izdvojenom mišljenju rekao da izmjene pravila u posljednji trenutak od strane državnog izbornog odbora mogu "izazvati zabunu, riskirati promjenu izbornih ishoda i u tom procesu ugroziti povjerenje birača u rezultate".

Odluka u slučaju Sjeverne Karoline dolazi nakon što su suci ranije u srijedu odbili ubrzati odluku hoće li saslušati republikansku ponudu za blokiranje produženog roka za glasanje poštom u Pennsylvaniji, a obje te države smatraju se ključnima za Trumpove šanse za reizbor.

Spor u Sjevernoj Karolini jedan je od niza povezanih s izborima u državama širom SAD-a zbog pravila koja reguliraju glasanje na izborima 3. studenoga.

Mnoge su države proširile mogućnosti glasovanja poštom tijekom pandemije koronavirusa zbog opreza birača i da izbjegnu "prenatrpana" biračka mjesta.

Trump je glasovanje poštom, koje je uobičajena praksa na američkim izborima, ocijenio "prepunim prijevara", dok su stručnjaci rekli da je takva prijevara izuzetno rijetka u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:34