SRPSKO-KOSOVSKA PROBLEMATIKA

Vučić i Thaci bi korigirali granice, ali uz blagoslov Rusije i SAD-a, no Moskva to ne odobrava, prolazi i američki vlak, a i EU ima sve manje živaca

Vučić bi rado prihvatio dodjelu sjevera Kosova Srbiji, ali to mu ne odobrava Moskva, a oko korekcije granica ne slažu se ni Thaçi ni premijer Haradinaj
Aleksandar Vučić, Hashim Thaci
 REUTERS

Europska unija ima sve manje živaca za srpsko-kosovsku problematiku. Pregovori su u slijepoj ulici. To je pitanje koje želi što prije riješiti, a Srbiji, koja vodi pregovore o članstvu što bi se moglo ostvariti u najboljem slučaju 2025. godine, to stoji kao Damoklov mač.

Bruxelles nastoji skinuti to pitanje s dnevnog reda kako bi se znalo na čemu je i Europa. Pogotovo jer su u svibnju europski izbori pa bi se i sastav Europskog parlamenta mogao izmijeniti, na što i Vučić računa jer smatra da bi mu “desniji” Europarlament bio više od koristi.

Vrijeme curi, a zainteresiranim stranama, Kosovu i Srbiji, kao da se najmanje žuri. Aleksandar Vučić je, naime, ovih dana počeo kampanju za vrlo moguće prijevremene parlamentarne izbore, koji će biti prije objavljivanja njegovog konačnog plana za Kosovo, jer tko zna što će biti nakon toga s njegovim rejtingom, s obzirom da su male šanse da će plan zadovoljiti većinu srpske javnosti i društva.

Vučić će u sklopu kampanje posjetiti (kopira Kolindu Grabar-Kitarović) sve općine i gradove u Srbiji kako bi ojačao svoju vlast (i svog SNS-a), ali i ublažio posljedice sve masovnijih prosvjeda protiv njega i njegove vlasti te pokazao kako mu je narod odan.

Modusi

Želi također vidjeti kako “narod diše” oko Kosova. On je vrlo tašt glede svoje pozicije u srpskoj povijesti pa jako pazi kako će ga zapamtiti u kosovskom kontekstu. Kosovo gubi, ali ipak traži moduse da to ne izgleda tako jer sebe doživljava kao reinkarnaciju Stefana Nemanje, rodonačelnika kraljevske loze Nemanjića, pa je i svog sina nazvao Vukan, po Stefanovu sinu.

Vučić ima problema: Bruxelles stišće, za vrat puše Moskva, njegova se vlast preispituje, a ne želi biti Vuk Branković. Zato kreće u skupu propagandnu akciju “Budućnost Srbije” kojom želi sebi omogućiti nesmetanu vlast, ali i odgoditi neizbježno - i za njega nepovoljno - rješenje Kosova.

Priznanje

Naime, njemu bi status quo najviše odgovarao, ali ne može to vječno odugovlačiti. On bi rado prihvatio podjelu ako dobije sjever Kosova gdje su Srbi u većini jer može reći da je ipak nešto dobio. S druge strane, Vladimir Putin mu je rekao da ne odobrava bilo kakvo njegovo priznanje Kosova, iako je bubu u uho o razmjeni teritorija ubacila prošlog ljeta upravo Moskva. No, Angela Merkel je rekla odlučno “ne”, i to ne toliko zbog Kosova i Srbije koliko zbog BiH, odnosno Republike Srpske.

No, kosovski predsjednik Hashim Thaçi je tijekom nedavnog boravka u Washingtonu izjavio kako je moguća “manja korekcija granice”, ali da Priština neće pristati ni na kakav sporazum koji ne bi odobrio Washington. No, čini se da su to ipak tempi passati. Naime, Thaçi ne pristaje na sve ono što bi Vučić htio, a to su sjeverna Mitrovica, Gazivode i Trepča te srpske općine Leposavić i Zubin Potok. A onime što Thaçi nudi teško da bi Vučić mogao zadovoljiti ojađenu srpsku javnost, pogotovo jer mu je patrijarh SPC-a Irinej baš s puta u Moskvi poručio da nema nikakve podjele jer “nema Srbije bez Kosova”.

Osim toga, Kosovo zasad inzistira na daljnjem važenju stopostotnih carina za proizvode iz Srbije dok ih Beograd ne prizna. No, one će trajati dok američki ambasador u Prištini ne odluči drugačije. Ali u kosovskom vodstvu nema jedinstva jer premijer Ramush Haradinaj kaže - onaj tko dovede u pitanje ove granice je neprijatelj Kosova, kazao je Haradinaj, očito poručujuči Thaciju da za to nema podršku od glavnog političkog partnera.

Stalni izvor

I dok Kosovo pleše po američkim notama, Putin Vučiću ne daje puno manevarskog prostora za “soliranje”. Naime, kako je to sažeo poznati ruski balkanolog Maksim Samorukov, Rusiji uopće nije do rješavanja kosovskog čvora. Jer, njegovim bi se rješavanjem, kaže Samorukov, Vučiću otvorio nesmetani put prema EU, a možda i NATO-u. Zašto bi se onda Moskva trudila?!

Ali dok je Kosovo stalni izvor problema i destabilizacije, Moskva tim adutom može držati Vučića na kratkom povocu. S rješenjem Kosova Rusija više nije (tako) potrebna. Samorukov ističe kako dobar dio srpske javnosti Vladimira Putina i Rusiju vidi kao većeg zaštitnika nacionalnih interesa nego što je to Vučić.

Također kaže kako bi Moskva čak mogla “lako uništiti Vučića kao političara” ako on bez njihova blagoslova prizna Kosovo. Naime, on smatra kako bi bilo dovoljno da iz Kremlja poruče kako je Rusija “pravi saveznik srpskog naroda, a ne izdajničke političke elite” te da “neće priznati Kosovo i da će biti na braniku srpske teritorijalne cjelovitosti”! To je Vučiću noćna mora. Pobjegli su im Crna Gora i Makedonija, pa još samo nedostaje da im izmakne i Srbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:40