POOŠTRAVANJE SANKCIJA

VUČIĆ NAJAVIO UVOĐENJE DOŽIVOTNE ROBIJE ZA NAJTEŽA KAZNENA DJELA Kaže da je u mafijaškim krugovima zavladala panika: 'Zgazit ćemo ih!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2019. u 15:52

Serbian President Aleksandar Vucic addresses locals in Mitrovica, Kosovo, September 9, 2018. REUTERS/Laura Hasani
Laura Hasani / REUTERS

Aleksandar Vučić

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u subotu pooštravanje sankcija za kaznena djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža kaznena djela.

Vučić je izjavio na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako od Europske unije očekuje potporu za pooštravanje domaće kaznene politike, ocijenivši da "ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija".

On je istaknuo kako policija ima "sva policijsko-operativna saznanja za najveći broj ubojstava" počinjenih u Beogradu te da je zato zavladala panika u kriminalnim krugovima.

Vučić je novinarima rekao da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne, te da se država opredijelila za drastično povećanje kazni za sva kaznena djela nasilnog ponašanja, uz uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža djela poput nasilja u obitelji, silovanja, pedofilije ili ubojstava djece.

Kampanju za uvođenje doživotne kazne za ubojstva djece već dvije godine u Srbiji vodi Zaklada Tijana Jurić na čijem je čelu Igor Jurić, otac petnaestogodišnje djevojčice iz Subotice koja je nestala krajem lipnja 2014., a 12 dana kasnije nađena je mrtva na smetlištu.

Zaklada je osnovana godinu dana kasnije s ciljem da preventivnim djelovanjem i edukacijama poboljša sigurnost djece i sačuva uspomenu na tragično nastradalu djevojčicu. Prvi korak u kampanji bila je peticija za izmjene Zakona o policiji, nazvana "Tijanin zakon".

Vučić je, naglasivši da je uvažen prijedlog Tijaninog oca, na današnjaoj tiskovnoj konferenciji naveo primjere kaznene politike u Srbiji i najčešće izricane kazne za određena kaznena djela, ocijenivši da se radi o "blagoj kaznenoj politici", a zbog prijedloga o pooštravanju sankcija zahvalio je premijerki Ani Brnabić i ministrima policije Nebojši Stefanoviću i pravde Neli Kuburović.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj sprezi pravosuđa i kriminala, Vučić je rekao kako su "99 posto sudaca časni i pošteni ljudi", ali da "u svakoj profesiji ima kukolja".

Najavio je da će sustavne mjere protiv kriminala i korupcije biti objavljene za dvadesetak dana.

"Pokazat ćemo da je država jača. Zgazit ćemo ih, pravno, kako priliči pravnoj državi", poručio je Vučić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo