PREDSJEDNIK SRBIJE

VUČIĆ POSLAO PORUKU PROSVJEDNICIMA 'Iste sekunde će biti privedeni svi koji primijene silu!'

 
Aleksandar Vučić
 REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Pink se osvrnuo na prosvjednike koji su u središtu Beograda oformili živi obruč oko zgrade Predsjedništva kako mu ne bi dopustili da iziđe iz zgrade. Rekao je da nasilje više nigdje neće biti dozvoljeno i istaknuo da će 'iste sekunde biti privedeni svi koji budu primjenjivali silu te da o tome više neće biti razgovora', prenosi B92.

Vučić je rekao da su njegovi protivnici frustrirani jer ne mogu dobiti povjerenje naroda.

'Ne postoje osobni odnosi. Oni nemaju bog zna kakvu osobnu mržnju. Imaju samo frustracije. Oni ne mogu pobijediti nigdje, ni na jednim izborima', rekao je Vučić.

Nakon što su prosvjednici opkolili zgradu Predsjedništva, mnogi se se, kaže Vučić, uplašili.

'Gledao sam ljude u Predsjedništvu. Bilo je hrabrih, ali i onih koji su se uplašili. Radi se o običnim ljudima, profesionalcima, koji su bili tu i prije mene. Oni su se tresli od straha. Išao sam od ureda do ureda i rekao da se ne trebaju bojati', kaže Vučić i dodaje da u ovim prosvjedima nema ničega što bi ličilo na 5. listopad 2000. godine. Tada su, kaže Vučić, ljudi mislili da brane volju naroda, a danas se bore protiv volje naroda.

Demonstrators clash with riot police at a protest against Serbian President Aleksandar Vucic and his government outside the presidential building in Belgrade, Serbia, March 17, 2019. REUTERS/Marko Djurica
Marko Djurica / REUTERS

Demonstrators clash with riot police officers at a protest against Serbian President Aleksandar Vucic and his government outside the presidential building in Belgrade, Serbia, March 17, 2019. REUTERS/Marko Djurica     TPX IMAGES OF THE DAY
Marko Djurica / REUTERS

'Ja nisam fasciniran tim datumom, ni najmanje, pogotovo ne zbog linča Milanovića, Komrakova... Ali, poštujem ljude koji su mislili da izlaze da brane volju naroda. Ovi danas se bore protiv volje naroda, oni samo neće volju naroda. Bilo ih je 1.023 i s tim se ponašaju - mi smo bogovi, mi ćemo raditi što hoćemo', kaže Vučić, i dodaje da se u Srbiji ne može prosvjedovati 'na način hulihana, siledžija i batinaša'.

'Ne znam gdje se može, ali u Srbiji ne može. Ta odluka se u Srbiji donosi na izborima. Morat ćete, gospodo, pobijediti na izborima', poručio je Vučić u intervjuu za TV Pink.

Kada je riječ o tvrdnjama da je on navodno iz zgrade Predsjedništva pobjegao kroz tajni prolaz, Vučić kaže da su to laži iz medija Dragana Đilasa i Dragana Šolaka.

Demonstrators hold a banner at a protest against Serbian President Aleksandar Vucic and his government in front of the presidential building in Belgrade, Serbia, March 17, 2019. REUTERS/Marko Djurica
Marko Djurica / REUTERS

'Oni polaze od sebe. Tadić zna da ima izlaz iz Predsjedništva, ja ne znam kuda, ali su mi rekli da ima', dodaje Vučić.

Ističe da se ničega ne boji jer se njegovi rezultati ničim ne mogu izbrisati, a kao primjere navodi otvaranje tvronica, razvijanje željeznice, gradnju autocesta...

'Zašto se ne bojim? Ovo ničim ne možete izbrisati, nikakvim lažima, besmislicama. Ovo su rezultati. Kad znate koliko radite, onda se ničeg ne bojite', rekao je. Boli ga, kaže, kad mu govore da je izdajnik, no kad mu kažu da je lopov, to mu je smiješno, jednako i kao kad mu viču 'Vučiću, pederu!'.

'Neću se predati i dopustiti da Srbija ode u ralje nasilja, da zemlju vode oni koji su najgori u zemlji - poput Obradovića, Đilasa, Jeremića...Neka je vode ako dobiju narodno povjerenje, odmah čestitati i otići', kaže Vučić, prenosi B92.

Ultimatum prosvjednika u Beogradu

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su sinoć ultimatumom vlasti da do danas u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) Boško Obradović izjavio je nakon prosvjeda, koji je završio ispred sjedišta beogradske policije, da će organizatori obavijestiti građane o ponovnom okupljanju ako njihovi zahtjevi za oslobođenjem uhićenih ne budu ispunjeni.

"Ukoliko se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti. I tada, kad se ponovo okupimo - iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost", poručio je Obradović, vođa konzervativnog desničarskog Pokreta Dveri.

Predvodeći prosvjednike pri ulasku u RTS i dovodeći ih do granice otvorenog sukoba s policijom, on se nametnuo kao vođa prosvjeda proteklog vikenda.

Prema izvješćima beogradskih medija, nakon prosvjeda medicinsku pomoć u beogradskom Urgentnom centru zatražio je jedan od uhićenih prosvjednika te dvojica policajca. Prosvjednike je podržao i Policijski sindikat Srbije, koji je pozvao policajce da "stanu na stranu naroda".

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) ocijenila je da je vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke najodgovornija za porast političkih tenzija i moguće daljnje destabiliziranje zemlje. Od vlasti traže stvaranje poštenih medijskih i izbornih uvjeta te dijalog radi rješenja političke krize. Sve političke vođe pozivaju na suzdržanost i odgovornost jer bi kriza lako mogla izmaknuti kontroli i dovesti do teških posljedica.

Prosvjedni mimohodi "1 od 5 milijuna" održavaju se u Beogradu svake subote od 8. prosinca prošle godine a u međuvremenu su se proširili na nekoliko desetaka gradova diljem Srbije. Po prvi puta proteklog su vikenda umjesto javnih ličnosti za govornike i predvodnike imali čelnike oporbenog Saveza za Srbiju (SzS).

Taj je Savez osnovan prošle godine na inicijativu bivšeg beogradskog gradonačelnika te donedavnog predsjednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa. SzS je na početku okupljao devet oporbenih stranaka i pokreta, a u međuvremenu im se pridružilo i nekoliko sindikata, organizacija i građanskih inicijativa. Dogovoreno je da Savez nema predsjednika već predsjedništvo a odluke se usvajaju konsenzusom.

Savez čine politički i ideološki vrlo heterogene stranke različitih programa i svjetonazora - od desnice do građansko-liberalnih svjetonazora, a zajednički im je cilj borba za slobodu medija, ravnopravne medijske i predizborne uvjete te promjena aktualne vlasti. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je SzS treća politička snaga u zemlji, ali sa skromnih 12 do 15 posto potpore. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:07