PREDSJEDNIK SRBIJE

VUČIĆ STIGAO U WASHINGTON I OSTAO ŠOKIRAN 'Užasno mi je žao što je američki ministar obrane dao takvu izjavu o Oluji'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2017. u 19:34

Marko Djurica / REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Washingtonu da mu je "užasno žao" zbog izjave američkog ministra obrane Jamesa Mattisa po kojem je hrvatska vojno-redarstvena akcija "Oluja" bila "veličanstven pohvat".

Vučić je komentirao izjavu Mattisa koju je američki ministar dao tokom susreta sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije nekoliko dana u Pentagonu.

"Sljedećeg mjeseca obilježavaju se 22 godine operacije po imenu 'Oluja', operacije koja se izučava u američkoj vojsci kao primjer kako dobro vođena vojna snaga, dobro obučena, dobro opremljena i s dobrim političkim vodstvom može promijeniti tijek povijesti. Čast nam je što ste ovdje s nama zbog vaše uloge u toj operaciji", rekao je Mattis, a objavilo američko Ministarstvo obrane.

Vučić im je danas poručio da "neće nikada pristati na to da su ubijanje i progon srpskih civila neko veličanstveno djelo", piše Aljazeera Balkans.

"Užasno mi je žao što je do takve izjave došlo, jer smatram da nema što biti pohvaljeno u akciji 'Oluja', pošto je u njoj ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i djece", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, "raketirane su kolone izbjeglica kod Bosanskog Petrovca, čak ne na teritoriju tadašnje Hrvatske ili Republike Srpske Krajine".

"Da ne govorim kako sumnjam da bilo tko može reći da su Varivode slučaj kojim se može bilo tko ponositi. Nisu znali od tolike moći što će, pa su ubijali, ubili su starce, muškarce i žene, krave, svinje i sve drugo kako ništa živo ne bi ostalo. Pošto su valjda i krave i svinje smatrali Srbima, ma kako to nekome sumanuto zvučalo", rekao je predsjednik Srbije novinarima.

Podsjetio je kako je "stav Republike Srbije ostao da je to jedan od najtužnijih dana u srpskoj povijesti": - Ako se netko hvali rezultatom da je protjerao 250.000 ljudi sa svog ognjišta, nekoliko tisuća pobio, tu nešto nije u redu. Na svakom mjestu ću o tome govoriti i ničega se ne stidim", naglasio je Vučić.

Poručio je i kako bi bilo dobro da "oni koji [Srbiji] nerijetko govore o tome da više priča o budućnosti, a manje o prošlosti, više razmišljaju o budućnosti, a manje govore o prošlosti".

Zaključio je da "Srbija ne želi nikakve sukobe ni sa kim" te je izrazio uvjerenje da će graditi sve bolje odnose s Hrvatskom.

ELIPSO

Izdvajamo