KRENULI NA OBUKU

Za obranu od Rusije Ukrajina može mobilizirati i 130 tisuća teritorijalaca: ‘Mi smo vam vikend-vojska‘

Ukrajina trenira i mlađe rezerviste. Oko 180 studenata prepoznalo je da prijetnja njihovoj zemlji stvarna i da bi mogli biti mobilizirani

Ukrajinski vojnik u rovu nedaleko od sela Zolote u regiji Lugansk

 Anatolii STEPANOV/AFP

Reporteri uglednog američkog dnevnika The Wall Street Journal obišli su obuku ukrajinskih teritorijalaca u okolici Kijeva koji se pripremaju za otpor u slučaju da ruska vojska napadne Ukrajinu.

- Mi smo vikend vojska - rekao je Jurij Bredak, 33-godišnji arhitekt, otac dvoje male djece i jedan od sudionika spomenute obuke reporterima WSJ-a. Otkrivajući kako obukom zapovijeda Denis Semirog-Orlik, 46-godišnji arhitekt, list pojašnjava kako jedinice koje Semirog-Orlik i drugi zapovjednici uvježbavaju imaju za cilj riješiti ključni problem koji je Ukrajina imala kada je Rusija poslala snage za invaziju 2014..

- Građani Ukrajine su bili voljni boriti se, ali nisu bili pripremljeni ili organizirani. Jedna trećina ispitanika u istraživanju krajem prošle godine rekla je da su spremni uzeti oružje u ruke ako Rusija izvrši invaziju - navodi isti izvor.

Vraćajući se na 2014. i prorusku pobunu u oblasti Donjecka i Luganska, WSJ ističe kako je tada na tisuće loše obučenih dragovoljaca krenule na frontu kako bi se borile protiv jednako kaotičnih separatista i ruskih boraca, pomogli su u oslobađanju nekih gradova, ali kada su se, zaključuje WSJ, suočili s tajnim jedinicama ruske vojske, bili su slomljeni.

- Ukrajinska vlada ovaj put nastoji izbjeći taj scenarij nudeći obuku i organizaciju za one koji se ne žele posvetiti vojsci s punim radnim vremenom. Ovi rezervisti su vrijedni i zato što Rusija ima stratešku prednost jer može napadati sa sjevera, juga ili istoka, ili čak organizirati oružane napade unutar zemlje. Počevši od proljeća, građani-vojnici se aktiviraju ako se proglasi izvanredno stanje - navodi američki dnevnik.

Jedinice poput one koju je WSJ obišao dio su Teritorijalne bojne Ukrajine osnovane 2014. godine, a potom su uvrštene u vojsku. Sada su, objašnjava se, ponovno uspostavljeni s jasnom strukturom. Ukrajinski dužnosnici, prenosi isti izvor, kažu kako pristiže veliki broj novih dragovoljaca, s ciljem ukupne pričuvne snage od oko 130 tisuća.

- Oni će braniti gradove, sela, kritičnu infrastrukturu, mostove, tunele, ceste i sve što je potrebno - rekao je ministar obrane Oleksij Reznikov, prenosi američki dnevnik.

Za učlanjenje u TO Ukrajine, prema istome izvoru, je potreban razgovor sa zapovjednikom mjesne postrojbe, liječnički pregledi, dokaz o nekažnjavanju i potpisivanje ugovora. Zatim, dodaje se, počinje obuka, uključujući praktičnu i teorijsku nastavu.

Čekaju informacije

- Neki sudionici nedavne obuke bili su pomalo skeptični da su vlasti uspjele okupiti onoliko boraca dobrovoljaca koliko ih je projicirala Vlada. Neki od 420 tisuća veterana osmogodišnjeg rata na istoku Ukrajine rekli su da čekaju više informacija o tome hoće li izbiti sukob prije nego što se aktiviraju, i radije se udruže s bivšim suborcima nego pridruživanjem novim skupinama. Većina njih ima poslove i obitelji za koje se nadaju da ih neće napustiti radi prve crte bojišnice osim ako to nije apsolutno neophodno - navodi The Wall Street Journal.

U spomenutoj reportaži navode se još dva primjera teritorijalaca koji su se samovoljno priključili obuci. Riječ je o umirovljeniku Juriju Bojku i Marti Juzkiv (51).

- Naša vojna priprema je problem, mnogo Ukrajinaca ne želi se boriti - rekao je Juri Bojko, koji se sa 68 godina smatra prestarim za borbu, ali pohađa obuku kao savjetnik. Bojko je reporteru WSJ-a kazao kako su Ukrajinci izgubili puno energije zbog dugog rata, covida i drugih problema.

- Mora se učiniti mnogo više kako bismo bili spremni u slučaju napada Rusije - dodao je Bojko. Sudionici su mješavina veterana i običnog puka s ogromnom željom za otporom. Marta Juzkiv ističe kako se zna što će se dogoditi ako Rusija upadne u Ukrajinu.

- Oni su već dugo pokušavali uništiti Ukrajinu. Uništili su naše crkve i ukrali našu povijest. To je nešto što ne želim ponoviti - poručila je Marta Juzkiv reporteru američkog dnevnika.

Isti izvor napominje kako Ukrajina trenira i mlađe rezerviste. Oko 180 studenata i studentica s lokalnog sveučilišta, navodi se, stajalo je u pripravnosti, jedan do drugoga u snijegu debelom oko osam centimetara promatrajući gospođu Yuzkiv i njezine kolege borci kako provode vježbe.

Neki su se, zaključuje WSJ, uznemirili dok se treninzi odugovlačili po hladnoći, ali su priznali da prepoznaju da je prijetnja njihovoj zemlji stvarna i da bi ih mogli pozvati u bitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:50