TREBA IM ZA NAPADE U JEMENU

ZA ORUŽJE ZOVI AMERIKANCE Saudijcima prodali tenkova i strojnica vrijednih 1.15 milijardi $

 Faisal Nasser / Ints Kalnis / Bob Strong / Reuters

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od milijardu i 150 milijuna dolara. Velika dostava oružja uključuje 153 tenka modela Abrams M1A1/A2, desetine oklopnih vozila, nekoliko stotina različitih strojnica, minobacače itd., piše AFP.

Saudijska Arbija oružje je kupila u trenutku dok njihovi zrakoplovi bombardiraju Aden, glavni grad Jemenau kojem bijesni rat još od prošle godine, a u kojem Saudijci i njihovi koalicijski partneri (UAE, Kuvajt, Bahrein, Katar...) zasad nisu uspjeli pobijediti pobunjenike protiv predsjednika Abd Rabbaha Mansura Hadija.

Činjenica da su Saudijci u zadnjem zračnom napadu ubili 14 osoba, među kojima ima i civila, nije dovoljno zabrinula Amerikance kako bi zaustavili ili barem odgodili prodaju oružja svojim dugogodišnjim saveznicima.

Glasnogovornica State Departmenta Elizabeth Trudeau izrazila je "zabrinutost" zbog napada, ali se nije osvrnula na pitanja da li postoji bojazan da će se američko oružje koristiti protiv civila.

- Razgovaramo s našim partnerima i saveznicima diljem svijeta. Civilne žrtve su očito razlog za zabrinutost - rekla je Trudeau.

Dakle, State department je odobrio prodaju oružja koju sada može zaustaviti samo Kongres u narednih 30 dana. No, to će se teško dogoditi. Prema Agenciji za suradnju u obrambenoj sigurnosti "predložena prodaja oružja doprinijet će vanjskoj politici i sigurnosti SAD-a tako što će pomoći strateškom partneru u regiji koji daje veliki doprinos političkoj stabilnosti i ekonomskom napretku na Bliskom istoku" .

S obzirom na činjenicu da je upravo Saudijska Arabija rodno mjesto i "izvoznik" vehabizma, ultra-konzervativnog pokreta sunitskog islama koji je inspirirao radikalne terorističke grupe poput al-Qaide i ISIS-a, ova rečenica može se čitati kao vrlo cinična ocjena njihove uloge u sigurnosti današnjeg svijeta.

Inače, od početka bombardiranja koalicijskih snaga arapskih država u Jemenu poginulo je oko 6400 osoba prema procjenama UN-a, uglavnom civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:52