NAPETOSTI

ZAOŠTRENI ODNOSI NA LINIJI BERLIN-MOSKVA Njemačka izgubila strpljenje i protjerala dva ruska državljana, sve je povezano s ubojstvom iz kolovoza

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2019. u 15:15

A general view shows the Russian embassy after Germany expelled two Russian diplomats in Berlin, Germany, December 4, 2019. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS

Njemačko veleposlanstvo u Berlinu

 

BERLIN - Njemačka je protjerala dva zaposlenika ruskog veleposlanstva zbog nesuradnje Moskve u istrazi ubojstva gruzijskog državljanina u Berlinu za koje njemačko državno odvjetništvo sumnjiči ruske ili čečenske vlasti.

Rusija niječe svaku umiješanost u ubojstvo Gruzijca te je brzo odgovorila da će jednakom mjerom uzvratiti na njemački potez za koji je rekla da nije "prijateljski".

Odnosi Rusije s Njemačkom i drugim državama zapadne Europe već su napeti zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovi kćeri na britanskom tlu 2018.

"Ovim potezom njemačka vlada reagira na činjenicu da ruske vlasti nisu dovoljno surađivale u istrazi ubojstva osobe Tornike K. u parku u Berlinu", objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Muškarac poznat i kao Zelimkhan Khangoshvili u kolovozu je ubijen s dva metka u glavu u parku u središtu Berlina na putu u džamiju. Taj je Gruzijac nekada uz protumoskovski nastrojene borce ratovao u ruskoj autonomnoj pokrajini Čečeniji.

Tužiteljstvo smatra da dovoljno dokaza upućuje na to da je naručitelj ubojstva ruska država ili čečenske vlasti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ljutito je odgovorilo na optužbu. "Izjave njemačke strane o protjerivanju dva zaposlenika ruskog veleposlanstva u Berlinu smatramo neutemeljenima i one nisu prijateljske. Bit ćemo prisiljeni odgovoriti recipročnom mjerom", prenijele su ruske novinske agencije izjavu mvp-a.

Kremlj je i ranije opovrgnuo svaku umiješanost u ubojstvo Gruzijca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo