IZVLAČENJE NOVCA

ZATVARA SE TRUMPOVA DOBROTVORNA ZAKLADA Tužitelji 'šokirani' razmjerom protuzakonitih radnji: 'To je bila Trumpova čekovna knjižica'

Donald Trump
 REUTERS

Problematična dobrotvorna zaklada američkog predsjednika Donalda Trumpa pristala je na zatvaranje u jeku navoda o zloporabi sredstava, javlja BBC u utorak.

Zatvaranje zaklade najavila je državna odvjetnica New Yorka Barbara Underwood, koja će nadgledati raspodjelu preostalog novca.

Ona je optužila Trumpa i njegovo troje najstarije djece da su koristili zakladu u privatne i političke svrhe.

Slučaj protiv njih će se nastaviti, kazala je.

Po njezinim riječima, otkriven je "šokantan obrazac ilegalnih aktivnosti u koje je bila uključena Trumpova zaklada, a među njima je nezakonita koordinacija s Trumpovom predsjedničkom kampanjom, opetovano i svjesno izvlačenje koristi u privatne svrhe te još puno toga".

Underwood je dalje rekla da je Trumpova zaklada služila kao "čekovna knjižica" za Trumpove poslovne i političke interese.

Prema odredbama sporazuma o zatvaranju zaklade, ona može biti raspuštena samo pod pravosudnim nadzorom i njezina se imovina može raspodijeliti samo "uglednim organizacijama koje odobri moj ured", rekla je Underwood.

Dodala je da je to "važna pobjeda za vladavinu zakona koja jasno pokazuje da za sve vrijede ista pravila".

"Nastavit ćemo s našom parnicom kako bi osigurali da Trumpova zaklada i njezini direktori budu pozvani na odgovornost zbog jasnih i opetovanih kršenja državnog i saveznog zakona."

Trump i njegova djeca zasad nisu komentirali zatvaranje zaklade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:37