OBJAVILI IZRAELCI

Pojavio se video u kojem se navodno u Gazi pomiče tijelo u vreći, ispostavilo se da je lažna vijest

Direktno se tvrdilo da snimka prikazuje lažiranje smrti pripisano Hamasovoj režiji

Isječak iz priloga CNN-a

 /Screenshot Twitter

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Jutarnjeg lista 30. listopada pisalo je da se društvenim mrežama proširio CNN-ov video iz Gaze u kojem se pomiče ‘mrtvo tijelo‘, no provjerom lokalnog utvrđivača činjenica Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je tu informaciju demantirao CNN. Podatak je naknadno,9. studenog, dodan u članak, čime mu je dan potpuni kontekst.


Na društvenim mrežama pojavio se video iz Gaze koji je vrlo brzo postao viralan. Radi se o snimci s priloga CNN-ovih vijesti na kojima se prikazuju žrtve poslije bombardiranja izraelskih snaga. U jednoj sekvenci vide se i vreće za tijelo koje za transport navodno treba pripremiti jedan od Palestinaca u Pojasu Gaze.

No, već u sljedećem trenutku, prenijeli su mediji, vidljivo je na snimci, glava unutar vreće za tijelo počne se pomicati, na što nadležni ne reagira. Do tijela se nalazi i shrvana žena u crnini, no iz samog videa nije jasno je li u vreći netko od njenih bližnjih.

Video je na svom službenom Twitter kanalu podijelila država Izrael uz komentar:

"Podsjetnik. Ministarstvo zdravstva Gaze = Hamas. Leševi ne mrdaju glavama."

No, naknadno se ispostavilo da se tijelo u vreći ne pomiče, već da je riječ o lažnoj vijesti.

Lokalni utvrđivač činjenica, Raskrinkavanje.ba, objavio je da je u odgovoru novinarima portala Lead Stories od 2. studenog sa CNN-a potvrđeno da snimka prikazuje mrtvo tijelo u platnu.

- Ovaj je video nabavio pouzdani freelance novinar iz Gaze, koji ga je osobno snimio i proveo neko vrijeme na licu mjesta snimajući i ostale događaje. Možemo bez sumnje potvrditi da prikazuje mrtvo tijelo u platnu.Na snimci se vidi tijelo žrtve umotano u bijelo platno, uplakana žena odjevena u crno koja leži pored tijela i muškarac u plavoj majici koji se saginje. Muškarac u plavoj majici lagano otvara dio platna, a zatim ga ponovo zatvara. U trenutku kada je podigao tkaninu i otvorio platno, podigli su se i nabori od vezanja, koji su se ponovo spustili nakon zatvaranja platna. Upravo pokreti nabora od vezanja netočno su se protumačili kao pomicanje glave, objašnjeno je.

Boom Live uspio je pronaći i fotografiju s društvene mreže X na kojoj se vidi žrtva, ista žena u crnom i muškarac u plavoj majici, snimljena iz drugog kuta. Uz ovu fotografiju objavljene su još i tri, a u opisu je navedeno da prikazuju mnoštvo mrtvih tijela koja leže na tlu bolnice Al-Aqsa.

Lead Stories navodi da je navode o “lažnoj žrtvi” proširio izraelski televizijski kanal Channel 12 news. U prilogu ove televizije iskorištena je CNN-ova snimka na kojoj je grafikom bila zaokružena glava žrtve koja se navodno pomiče.U natpisu korištenom prilikom emitiranja priloga Channela 12 pisalo je: - ‘Tijela‘ koja je predstavio Hamas. CNN je prikazao slike mrtvih od izraelskih bombi, a onda je jedno od tijela podiglo glavu. Videosnimke ovog priloga su 30. listopada objavili i službeni računi države Izrael i izraelske ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama na društvenoj mreži X. Ove objave više nisu dostupne, no obje su sadržavale opise u kojima se sugerira, odnosno direktno tvrdi da snimka prikazuje lažiranje smrti pripisano Hamasovoj režiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:49