OTVOREN PUT PREMA NATO-u

ZAVRŠEN JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH SUKOBA U EUROPI IKADA Makedonski parlament ratificirao sporazum s Grčkom o novom imenu države!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2018. u 15:23

Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Macedonian Prime Minister Zoran Zaev hug before the signing of an accord to settle a long dispute over the former Yugoslav republic's name in the village of Psarades, in Prespes, Greece, June 17, 2018. REUTERS/Alkis Konstantinidis
REUTERS

 

Makedonski parlament u srijedu je formalno ratificirao povijesni sporazum s Grčkom o imenu zemlje otvarajući put ulasku Makedonije u NATO savez i otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Parlament je u utorak sa 69 glasova zastupnika od njih ukupno 120 prihvatio ugovor i odlučio da se njegova ratifikacija provede po skraćenom postupku, pa je u srijedu održano glasovanje na plenarnoj sjednici na kojoj je sporazum ratificiran također sa 69 glasova od ukupno 120.

Premijer Zoran Zaev je u obraćanju parlamentu kazao kako taj sporazum donosi Makedoniji dugo čekano međunarodno priznanje.

"Ovim rješenjem ne samo da smo dobili još jednog prijatelja i strateškog partnera nego smo i otvorili vrata NATO-a i EU", kazao je Zaev.

Nacionalistička stranka VMRO-DPMNE nije sudjelovala na glasovanju.

Time je završen jedan od najdugovječnijih sukoba između dviju europskih država, no dogovor o novom imenu "Republika Sjeverna Makedonija" još mora proći niz prepreka prije no što stupi na snagu.

Makedonski narod treba ga prihvatiti na referendumu, za koji se još ne zna kad će se održati, a potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba ponovno prihvatiti, ovaj put dvotrećinskom većinom.

U zamjenu za promjenu imena Skoplje očekuje otvaranje pregovora o pristupu Europskoj uniji na summitu krajem lipnja te pozivnicu za članstvo u NATO savezu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u srijedu kako bi Makedonija mogla dobiti pozivnicu na summitu u lipnju.

Ako makedonska vlada ne uspije provesti ustavnu promjenu kroz parlament, u kojem samostalno nema dovoljnu većinu, "pozivnica u NATO će se poništiti, a pregovori s EU-om zaustaviti", upozorio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčka Makedoniji zamjera upotrebu tog imena jer smatra da se ona odnosi na povijesnu grčku regiju. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo