KRIZA

ZAVRŠIO SUDBONOSNI SASTANAK O KOJEM OVISI BUDUĆNOST ANGELE MERKEL Čini se da se kancelarka izvukla iz teške situacije i zasad spasila koaliciju

 
 Reuters

>>> NOVO 22:21 Završio je sastanak Merkel i Seehofera i čini se da je postignut sporazum o opstanku vladajuće koalicije. Seehofer je, naime, novinarima rekao da ostaje na poziciji ministra unutarnjih poslova.

Navodno su dogovorili strože kontrole na granici.

- Nakon intenzivnih diskusija između CDU i CSU, postigli smo dogovor oko toga kako možemo u budućnosti spriječiti ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije - rekao je, piše BBC, Seehofer novinarima kad je odlazio iz sjedišta CDU.

Merkel, pak, koja je ranije tijekom dana dobila podršku od CDU-a te Seehoferovih kolega iz CSU, prema pisanju novinskih agencija, ustvrdila je kako su pronašli kompromis.

Kriza do koje je došlo nakon što je Seehofer zaprijetio ostavkom na mjesto čelnika CSU i ministra unutarnjih poslova, čak je zaprijetila raspadom koalicije. Spekuliralo se da bi Merkel mogla ostati bez parlamentarne većine ili bi CSU, u slučaju da ostane u vladi, predložio novog ministra.

-----------------------------

Kriza u Njemačkoj se približila točki vrenja. Naime, u 17 sati započeo je sudbonosni sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i Horsta Seehofera, njemačkog ministra unutarnjih poslova te čelnika bavarskog CSU-a, ključne stranke u vladajućoj koaliciji, koji bi trebao riješiti ozbiljnu krizu koja je potresla vladu jer se ne mogu složiti oko migracijske politike, zbog čega je Seehofer čak tijekom vikenda zaprijetio ostavkom.

Mnogi su uoči susreta bili skeptični oko ishoda jer dvojac ima drugačije vizije. Seehofer ustraje na tome da bi policija trebala vraćati s njemačke granice migrante koji su se registrirali, odnosno zatražili azil u drugoj zemlji, dok Merkel ustraje na postizanju rješenja na razini Europske unije. Ako sastanak ne urodi plodom te Seehofer ispuni prijetnju o ostavci na mjesto čelnika bavarskog CSU i ministra unutarnjih poslova, Merkel potencijalno ostaje bez parlamentarne većine. Ili bi stranka mogla ponuditi zamjenskog kandidata za ministra.

Neposredno uoči sastanka Seehofer je u izjavi za Süddeutsche Zeitung odavao dojam prilično nervoznog čovjeka, nespremnog na bilo kakav kompromis.

- Pa ona je kancelarka samo zbog mene, a sada bi me se htjela riješiti! I ja bih joj trebao popustiti?!, rekao je Seehofer.

No, kako je uopće došlo do najava o ostavci i potencijalnom raspadu koalicije?

Kršćansko-demokratska unija (CDU), stranka Angele Merkel, usvojila je rezoluciju kojom je podržala stav Angele Merkel. Stranka, poručili su naknadno, vjeruje u nužnost europskog rješenja.

No, nakon vijesti o konsenzusu iz CDU, počeli su stizati zabrinjavajući izvještaji iz njihove sestrinske stranke, Kršćansko-socijalne unije (CSU). Seehofer je, objavljeno je, odlučio dati ostavku na funkciju ministra i šefa stranke. Navodno se požalio čelnicima stranke da je u subotu navečer održao neuspješan sastanak s Merkel. Na tom su sastanku njih dvoje razgovarali o novom dogovoru o migraciji na razini EU.

Ostatak vodstva CSU pokušao je odgovoriti Seehofera od ostavke. To je odluka koju ja jednostavno ne mogu prihvatiti, navodno je rekao Alexander Dobrindt, šef kluba CSU u parlamentu. Pritisak je očito upalio. Seehofer se jutros ipak predomislio te najavio da će održati posljednje, finalne razgovore s CDU, nazivajući ih ustupkom koji radi u interesu države i koalicije.

CDU je poručio da priželjkuje dogovor i nastavak zajedničkog rada. Seehofer, s druge strane, kaže da je to posljednja prilika i da sve ovisi o ishodu današnjeg sastanka.

CDU i CSU sukobili su se još prije dva tjedna. Seehofer je htio predstaviti svoj plan za migraciju, prema kojemu bi odbijali ulazak migrantima koji su se već registrirali u drugim državama Europske unije. Merkel se suprotstavila njegovu planu, tvrdeći da se o tome treba razgovarati i dogovarati s ostalim državama EU te se bacila na posao, upozoravajući da bi pitanje migracije moglo odlučivati o budućnosti same Europske unije.

Prema pisanju France 24, europski lideri, s kojima je Merkel pregovarala tražeći europsko rješenje, navodno su rekli kako bi bili za politiku koja bi se koncentrirala na zemlje izvan EU, pogotovo na Sjevernu Afriku, i obuhvaća oformljivanje tzv. platformi za iskrcavanje kako bi se obeshrabrilo migrante i izbjeglice da se ukrcavaju na brodove krijumčara. Isto tako, u državama članicama formirali bi se kontrolirani centri za obradu koji bi odlučivali jesu li pridošlice ekonomski migranti ili ih se prima kao izbjeglice. Neslužbeno se spominjalo da je Merkel uspjela postići sporazume o vraćanju prethodno registriranih migranata s dijelom država EU, ali to nije službeno potvrđeno. Sve te mjere, rekla je Merkel, imale bi isti učinak kao i Seehoferov prijedlog - da vraća s granice migrante u države u kojima su se prvotno registrirali.

CDU i CSU surađuju već desetljećima. No, raskol između dva saveznika dolazi u nezgodnom trenutku za obje stranke. Za vrat im neprestano puše ultradesna Alternativa za Njemačku, koja je ušla u parlament upravo zahvaljujući antiimigrantskoj retorici.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Seehofer u svojoj državi, Bavarskoj, ne stoji baš najbolje. Oni su navodno zadovoljniji s Merkel, nego sa Seehoferom te bi njih čak 68 posto više voljelo europsko rješenje od solo njemačke akcije. Podrška CSU je, općenito govoreći, spala za 4,5 posto, na 34 posto, u Bavarskoj u odnosu na stanje za izbore 2017. godine. Na razini cijele Njemačke postigli bi oko pet posto, što je prag za ulazak u Bundestag. Prije su bilježili 6,2 posto. CDU ima 26 posto na toj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:48