PARLAMENT RASPRAVLJA O ZABRANI

ZBOG CRVENE ZVIJEZDE NA BOCI MAĐARSKA BI MOGLA ZABRANITI HEINEKEN 'Tko ne ukloni totalitarni simbol bit će kažnjen novčanom i zatvorskom kaznom'

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2017. u 15:02

A plastic container with empty bottles of Heineken beers are pictured among beer kegs outside a restaurant in Singapore August 29, 2012. REUTERS/Tim Chong/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE - SEARCH
REUTERS

Crvena zvijezda brenda piva Heineken mogla bi postati žrtvom pokušaja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola povezanih s godinama nacističke okupacije i, u ovom slučaju, 40 godina komunističke vlasti.

Desna vlada premijera Viktora Orbana, suočena s izborima u travnju iduće godine, kaže da joj "moralna obveza" nalaže da zabrani komercijalnu upotrebu simbola poput svastike, srpa i čekića i crvene zvijezde.

Parlament je počeo raspravu o predloženoj zabrani u ponedjeljak. 

Zvijezda je logo piva Heineken otkako je prvi put proizvedeno u drugoj polovici 19. stoljeća, a promijenjena je u crvenu '30-ih godina. Smatra se da je ona simbol pivara ili različitih faza procesa proizvodnje piva.

Međutim, crvena zvijezda je također bila simbol komunizma.

Prema novom zakonu, poslovni subjekti koji koriste te simbole mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do dvije milijarde forinti (6,97 milijuna dolara) i zatvorskom kaznom.

Glasnogovornica Heinekena nije željela komentirati nacrt zakona.

Glasnogovornik mađarskog parlamenta Zoltan Kovacs također je odbio komentirati, ali nije isključio mogućnost a bi na temelju zakona pivo Heineken sa svojim sadašnjim logom moglo biti zabranjeno.

ELIPSO

Izdvajamo