PROCVAT EKSTREMIZMA

ŽELE VELIKU NJEMAČKU, OBRAČUNAVAJU SE MAČEVIMA, SLAVE NACIZAM, IMAJU STROGA PRAVILA I PRILIČNU MOĆ Tajne organizacije zgrozile Austriju

 
Prosvjedi protiv bala akademika koji u Beču privlači i članove ekstremnih studentskih bratovština, članovi jedne od ultra-desnih bratovština piju pivo na prozoru i članovi druge bratovštine s mačevima u rukama
 Markus Heine / Alexander Pohl / Reuters / Profimedia, Zuma Press

U našoj zemlji nema mjesta za udruge u kojima se pojavljuje nešto tako odvratno, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u povodu zabrane studentskog udruženja Germania iz Bečkog Novog Mjesta.

Prema zakonu o zabrani širenja nacionalsocijalističke propagande, ta je studentska bratovština raspuštena kad se saznalo da su objavili pjesmaricu s antisemitskim pjesmama koje slave nacizam i holokaust, a zbog toga je iz politike morao otići Udo Landbauer, potpredsjednik ukinute bratovštine i dojučerašnji kandidat krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) u Donjoj Austriji.

Studentske bratovštine (Burschenschaften) u Njemačkoj i Austriji osnivale su se još od 19. stoljeća, od prve utemeljene 1815. u sveučilišnom gradu Jeni, a od kraja Drugog svjetskog rata slove kao rasadište krajnje desnice. Protiv četvorice pripadnika Germanije državno odvjetništvo pokrenulo je postupak zbog negiranja holokausta i širenja vjerske i rasne mržnje.

Strache se ogradio

Jedan je bio član SPO-a, Socijaldemokratske stranke Austrije koja ga je ekspresno izbacila iz članstva. Predsjednik Slobodarske stranke Christian Strache, sadašnji vicekancelar, odbio je izbaciti Germanijina potpredsjednika Landbauera iz stranke, no poručio je kako antisemitizmu nema mjesta u njegovoj stranci ni u studentskim udruženjima.

Od zadnjih izbora u Austriji krajem prošle godine na vlasti je koalicija narodnjaka (OVP) Sebastiana Kurza i krajnje desnog FPO-a, koja je zamijenila dugotrajnu veliku koaliciju OVP-a i socijaldemokrata, koji su uz minimalne prekide vladali Austrijom od sloma nacizma. “Naš stav je jasan. Antisemitizam, totalitarizam, rasizam u kontradikciji su s idejama bratovština. Tko god stvari vidi drukčije može ustati i otići”, poručio je Strache na godišnjem Akademskom balu u palači Hofburg, tradicionalnom okupljalištu krajnje desnice i članova bratovština.

Čuvaju tajnu

Odluka Sebastiana Kurza da raspusti filonacističku studentsku udrugu pozdravljena je u Austriji i Njemačkoj, prenosi Deutsche Welle. Pozdravili su je oni koji negativno gledaju prema drugim takvim udrugama zbog simpatiziranja nacizma. To su i danas isključivo muška udruženja, kakva su bila u 19. stoljeću kad su tek osnovana.

Teško je u njih ući, imaju komplicirane inicijacijske procedure, ali jednom kad uđete, ostajete doživotni član. Bratovštine mnogima osiguravaju jeftin a dobar smještaj tijekom studija te mogu znatno pomoći i u karijeri, osiguravajući široku mrežu kontakata s drugim visokopozicioniranim članovima.

Kad su studenti 1815. osnovali prvu bratovštinu u Jeni, za svoje uniforme odabrali su boje pruskih dragovoljaca: crnu, crvenu i zlatnu, što su danas njemačke nacionalne boje. Bratovštine su zadržale mnogo toga iz prošlosti: u svečanim prilikama članovi nose staromodne, paradne uniforme, a sukobi se i dalje znaju rješavati mačevanjem. Ožiljke zadobivene u takvim dvobojima sudionici nose s ponosom jer nisu znak poraza, nego hrabrosti. Sastanci su im vrlo “muški”, što podrazumijeva velike količine popijenog piva. Bratovštine su obavijene velom tajnosti, zatvorene i nesklone prema padobrancima izvana.

Kad je profesor Michael Gehler s još nekoliko kolega krajem devedesetih objavio kritičku knjigu o bratovštinama, ona je u rekordnom roku rasprodana. Ispostavilo se da su te organizacije sve pokupovale, rekao je profesor sveučilišta u Hildesheimu za DW. Članovi udruženja nisu htjeli dopustiti da njihove tajne postanu dostupne širokoj publici.

Samo za Nijemce

Der Standard navodi kako Austrija ima ukupno 506 studentskih udruženja, u koja spada i 97 gimnazijskih te 104 akademska. U Njemačkoj ima više od 1000 studentskih udruga, od kojih je 120 bratovština. Većina ih je u sveučilišnim gradovima s dugom tradicijom, poput Heidelberga i Tübingena. Njemačka bratovština (Deutsche Burschenschaft) najveća je i najstarija krovna organizacija, koja okuplja 70 bratovština sa 8000 članova. Da biste bili njihov član, morali ste odslužiti vojsku. Najmanje jedan roditelj mora vam biti Nijemac, a drugi barem Europljanin.

Njihov glasnogovornik Philipp Stein priznaje da su prilično desni, ali ne i to da su krajnje desni ekstremisti. “Ako se tradicionalno gledanje na obitelj i muškost označava kao ‘desno’, u suprotnosti s ‘ljevičarskim duhom vremena’, to onda nije pogrešna oznaka”, rekao je za DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49