UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Tko najviše daje Ukrajini u odnosu na BDP? Objavljena nova tablica, Hrvatska je visoko, pomalo neočekivani broj 1

Ratna zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Hrvatski helikopter Mi-8 I ukrajinski predsjednik Zelenski koji pregledava hrvatski višecijevni bacač raketa RAK-SA-12
 Cropix/Ured Predsjednika Ukrajine/

Ključni događaji:

  • Kremlj: Povlačenje ratifikacije ne znači i testiranje nuklearnog oružja
  • Ruski lovac presreo američki zrakoplov
  • Kremlj o masakru u Hrozi: 'Mi ne gađamo civile'
  • Ukrajinska zastupnica: 'U Hrozi poginulo 55 osoba'
  • Noćni napad na Harkiv, ubijeni dječak i baka
  • Rusija ukida zabranu izvoza dizela iz naftovoda
  • Rusija razmatra opoziv sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa
20:10

Sjeverna Koreja započela prebacivanje topništva Rusiji

Sjeverna Koreja je Rusiji počela isporučivati vojnu pomoć, javlja Sky News pozivajući se na najnovija izvješća.

CBS News je izvijestio da je razgovarao s američkim dužnosnikom koji je upoznat s tim pitanjem, a koji je rekao da je Pjongjang počeo prebacivati topništvo u Moskvu.

Nije jasno je li podrška ograničena ili je to dio novog dugoročnog lanca opskrbe iz Pjongjanga, izvijestila je američka mreža. Nema detalja ni o tome što Sjeverna Koreja dobiva zauzvrat.

Izvješće o ovome dolazi tri tjedna nakon što je Kim Jong Un otputovao na istok Rusije na sastanak s Vladimirom Putinom i obećao da će podržati 'sveti rat' ruskog predsjednika protiv Ukrajine.

Taj je sastanak zabrinuo Zapad, a bilo je i brojnih spekulacija da je taj posjet uključivao razgovore o potencijalnom novom sporazumu o naoružanju između njih dvojice.

20:06

Njemačka tvrtka naručuje desetke tisuća granata za Ukrajinu

Ukrajinska vojska trebala bi dobiti veliku narudžbu topničkih granata od njemačkog proizvođača oružja u dogovoru s vladom.

Tvrtka Rheinmetall sa sjedištem u Dusseldorfu je priopćila da je rezervirala narudžbu za desetke tisuća granata od 155 mm za Ukrajinu, kao i granate za njemačku vojsku.

Isporuka je zakazana za 2024. godinu.

20:03

SAD protjerao dvojicu službenika ruskog veleposlanstva

SAD je protjerao dva službenika ruskog veleposlanstva. Do toga je došlo nakon što je Moskva ranije protjerala dvojicu američkih diplomata iz tamošnjeg veleposlanstva.

Američki State Department je priopćio da šalje jasnu poruku da će 'neprihvatljive radnje' protiv njihovog osoblja u Rusiji imati posljedice.

19:11

Kijev bi veoma cijenio da Srbija potpuno podržava Ukrajinu

Ukrajina uvijek navodi da od 1999. podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije i ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi Kijev veoma cijenio kada bi vidio kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, izjavio je u intervjuu ukrajinski veleposlanik u Beogradu Volodomir Tolkač.

Srbija se, nakon početka napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., pridružila rezolucijama u UN-u kojima se osuđuje invazija na tu zemlju i podržava njezina teritorijalna cjelovitost, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije objašnjavajući to svojim tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

Ukrajinski veleposlanik je, u intervjuu "Pola sata Demostata" istoimenog beogradskog portala, rekao kako je Ukrajina izgubila vrijeme čekajući potpunu potporu Srbije, a da je Rusija to iskoristila i ojačala svoj utjecaj u Beogradu.

"Bili smo uvjereni da ćemo time što podržavamo Srbiju i mi imati podršku Srbije u svim sferama. Mi smo izgubili vrijeme i time dali šansu Rusima da ojačaju utjecaj u Srbiji. A naše zapadne kolege također su, nažalost, posvetile mnogo više pažnje ekonomskim pitanjima - investicijama, ekonomskoj potpori za rast Srbije", rekao je Tolkač .

On je podsjetio da su se predsjednici Ukrajine Volodimir Zelenski i Srbije Aleksandar Vučić ove godine već dvaput sreli, prvo u Kišinjevu, drugi put u Ateni i da je to bio "plodan susret" jer su se "međusobno razumjeli".

“Mi čekamo aktiviranje našeg dijaloga, mi smo imali taj dijalog prije nego što je počeo ovaj rat, prije 2014., i moja je dužnost da ubrzam naše kontakte u svim sferama“, rekao je Tolkač, govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Ukrajine.

Odgovarajući na pitanje je li nezadovoljan činjenicom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i kako gleda na izjave pojedinih ukrajinskih zastupnika da bi Ukrajina trebala priznati Kosovo čiju podršku Kijev ima, Tolkač je podsjetio da Ukrajina od 1999. nije primijenila stajalište i podupire teritorijalni integritet Srbije, bez obzira na neovisnost koju je Kosovo, kao njezina pokrajina, proglasilo 2008.

Mi bismo također veoma cijenili kada bismo vidjeli kako i Srbija potpuno podržava Ukrajinu, rekao je veleposlanik dodavši da to ne samo da bi "izazvalo zadovoljstvo kod nas, već bismo i jasno shvatili da nas cijela Europa podržava. On je naglasio da bi "bez političke, ekonomske i druge podrške Ukrajincima bilo veoma teško ustrajati u ovom ratu".

Govoreći o ukrajinskim žrtvama u ratu Tolkač je rekao da je "sada više od 500 djece koja su stradala, te više od 10.000 civila koji su ubijeni, a oko 16.000 je ranjenih" dodavši da jedine informacije o tome potječu od organizacija UN-a o Ukrajini i nisu precizne te da brojke mogu biti i daleko veće. Dodao je da je više od 10 milijuna ljudi raseljeno unutar zemlje ili su, kao izbjeglice, emigrirali u druge države.

Upitan o ljudima iz Ukrajine koji su došli u Srbiju od veljače 2022. ocijenio je, prema dostupnim informacijama, da ih je danas na teritoriju Srbije "više od 6.000" koji su zatražili privremeno prebivalište. Po njegovim saznanjima, granice Srbije i njoj susjednih država Europske unije od početka rata prešlo je oko 25.000 Ukrajinaca.

18:07

Ukrajina zaplijenila imovinu trojice ruskih oligarha iz Putinovog najužeg kruga

Trojici ruskih oligarha ukrajinski je sud zamrznuo imovinu zbog njihove navodne podrške ratu.

Ukrajinska sigurnosna služba rekla je da je imovina, ukupne vrijednosti preko 378 milijuna funti, u vlasništvu Mihaila Fridmana, Pjotra Avena i Andreja Kosogova, za koje se smtara da su dio bliskog kruga Vladimira Putina.

Njih su trojica pridonijeli financiranju oružane agresije Ruske Federacije, ističe SBU.

17:23

U samo nekoliko trenutaka ubijena petina stanovnika sela Hroza

Petina stanovništva sela pogođenog u jednom od najsmrtonosnijih napada tijekom rata u Ukrajini umrla je u samo nekoliko trenutaka, rekao je vojni analitičar, bivši maršal zrakoplovstva Edward Stringer za Sky News.

Rekao je da će jučerašnjim projektilnim udarom biti pogođena svaka pojedina obitelj u Hrozi, gdje živi svega nekoliko stotina ljudi.

Stringer je komentirao i napad na drugo stambeno područje u regiji Harkov.

- To pokazuje da Rusija nije bila posramljena ili uplašena onime što je učinila u Hrozi.

Dodao je da na tim mjestima nije bilo ciljeva od vojnog značaja.

- Ti udari nemaju nikakav vojni značaj i ubili su nedužne civile, rekao je Stringer, ali Kremlj niječe da su napadi ciljali na civile.

17:06

Šojgu: Pojačati proizvodnju borbenih zrakoplova Su-34

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pozvao je na proizvodnju više borbenih zrakoplova Su-34, javlja AFP.

- Ovi avioni su pravi radni konji. Mogu obaviti četiri do pet letova dnevno, rekao je Šojgu tijekom posjeta bazi zrakoplovne proizvodnje u Novosibirsku u Sibiru.

- Zato moramo pojačati, ubrzati njihovu proizvodnju, dodao je.

16:48

Manje zemlje izdvajaju veći udio BDP-a za podršku Ukrajini od SAD-a, Hrvatska visoko plasirana

Mnogi manji europski saveznici Ukrajine posvećuju veći udio svoje ekonomske moći potpori Ukrajini nego SAD. CNN je analizirao kako stoji međunarodna pomoć Ukrajini.

SAD su izdvojile drugi najveći iznos novca za pomoć Ukrajini u cjelini - uključujući vojnu, financijsku i humanitarnu pomoć - nakon Europske unije, koja je poslala ukupno oko 85,1 milijardu dolara, prema podacima Instituta Kiel. U tu brojku nisu uključeni doprinosi pojedinih država članica EU-a koji se računaju zasebno.

No, za razliku od nekih manjih saveznika Ukrajine, doprinosi Washingtona iznose 0,3 posto BDP-a, pokazuju podaci.

Norveška, a iza nje baltičke države koje graniče s Rusijom - Litva, Estonija i Latvija redom na drugom, trećem i četvrtom mjestu - izdvajaju veći udio svog bogatstva da podrže obranu Ukrajinaca s više od 1 posto svog BDP-a. Na petom mjestu je Danska, a Hrvatska se, prema ovim podacima, nalazi na 14. mjestu, odmah iza Švedske, dok se SAD nalaze iza Hrvatske, na 16. mjestu.

Tablicu je CNN sastavio na temelju podataka Instituta Kiel, a možete je pogledati OVDJE.

16:15

Kremlj: Opoziv ratifikacije ugovora ne znači da ćemo testirati nuklearno oružje

Rusija je nagovijestila da razmišlja o povlačenju svoje ratifikacije sporazuma koji zabranjuje nuklearno testiranje na globalnoj razini. Predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da bi Moskva "teoretski" mogla slijediti korake SAD-a, koji je potpisao ugovor, ali ga nije ratificirao.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov umanjio je mogućnost da Rusija poduzima taj korak kako bi nastavila s testiranjem. Predložio je da se umjesto toga postigne "zajednički nazivnik" sa SAD-om.

"Ovo ne predstavlja izjavu o namjeri provođenja nuklearnih pokusa", rekao je on novinarima, unatoč činjenici da je Vladimir Putin nagovijestio tu mogućnost u jučerašnjim komentarima u Sočiju.

Ruski nuklearni arsenal najveći je na svijetu, a ta zemlja trenutačno raspolaže s 5.889 nuklearnih bojevih glava, u usporedbi s 5.244, koliko ima SAD, te 410, s koliko raspolaže Kina.

15:58

Moskva: Ruski lovac ispratio američki patrolni zrakoplov dalje od ruskog prostora

Ruski mediji izvještavaju da je njihov borbeni zrakoplov poletio kako bi ispratio američki patrolni zrakoplov koji se približavao ruskom zračnom prostoru.

Državna novinska agencija RIA objavila je da je avion MiG-31 poslan da presretne zrakoplov američke mornarice P-8A Poseidon iznad Norveškog mora, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

14:57

Kremlj o Hrozi: 'Ne napadamo civilne ciljeve'

Kremlj je od početka invazije na Ukrajinu ponavljao svoju tvrdnju da ruska vojska ne gađa civile, a ni dan nakon raketnog napada na selo Hrozu, u kojem je po posljednjim procjenama poginulo 55 osoba, nije ništa drugačije.

"Ponavljamo, ruska vojska ne napada civilne ciljeve. Udari se izvode na vojnu infrastrukturu, mjesta okupljanja vojnog osoblja i predstavnika vojnog vrha", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u odgovoru na upit o napadu na selo u regiji Harkiv:

Ovaj komentar je i prva službena reakcija Kremlja na napad u Hrozi.

13:39

Kremlj: Još nema konačnog izvješća o uzroku pada Prigožinovog zrakoplova

Konačno izvješće o uzroku pada zrakoplova u kojem je poginuo šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin još nije izrađeno, priopćio je Kremlj.

Prigožin je poginuo točno dva mjeseca nakon što je poveo neuspjelu pobunu protiv ruskog vojnog vrha u Moskvi. U nesreći je poginulo još devet osoba.

Mnogi promatrači i neki od pristaša vođe plaćenika izjavili su da je za to odgovorna ruska država.

Bilo je brojnih nagađanja da je predsjednik Vladimir Putin možda odlučio srušiti zrakoplov u znak osvete za pobunu.

Putin je, pak, jučer rekao da su u tijelima žrtava pronađeni fragmenti ručnih bombi.

13:30

'Moguće je da je netko dojavio Rusima mjesto i vrijeme komemoracije u Hrozi'

Govoreći za BBC Radio 4, Marija Avdeeva, ukrajinska sigurnosna analitičarka i novinarka, rekla je da je netko možda rekao ruskoj vojsci za održavanje komemoracije u kafiću u selu Hroza.

"Možemo pretpostaviti da je netko odao podatke o mjestu i vremenu okupljanja tih ljudi", rekla je ona.

"Iz onoga što sada vidimo na ruskim propagandnim kanalima, oni iznose informacije da je bilo vojnih okupljanja za sprovod, što je laž i neistina jer je ovo bila uglavnom civilna ceremonija".

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko jučer je također rekao kako postoji "sumnja" da je neki lokalni stanovnik upozorio rusku vojsku na mjesto na kojem je planirano masovno okupljanje ljudi.

13:23

Svaka obitelj u selu Hroza pogođena je napadom

Ljudi iz svih obitelji u ukrajinskom selu Hroza pogođeni su raketnim napadom u kojem su u četvrtak poginuli deseci ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je ruski projektil pao na kafić i trgovinu tijekom skupa u znak žalosti za ukrajinskim vojnikom.

"Bili su prisutni ljudi iz svakog domaćinstva", rekao je Klimenko, prenosi The Guardian.

U komentarima za ukrajinsku televiziju rekao je da je Hroza prije napada u četvrtak imala 330 stanovnika.

Kaže da je "svaku obitelj, svako kućanstvo" predstavljala barem jedna osoba na komemoraciji.

Kremlj je u petak ponovio svoju tvrdnju da ruska vojska ne napada civilne ciljeve u Ukrajini.

Spasioci su pretraživali ruševine tražeći tijela nakon, kako je Kijev rekao, jednog od najsmrtonosnijih napada Rusije na civile od invazije prošle godine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija napada vojnu infrastrukturu Ukrajine, kao i ukrajinske snage te vojno vodstvo zemlje.

image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Genya Savilov/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
image

Prizor s mjesta udara na Harkiv

Sergey Bobok/Afp
13:23

Otac vidio tijelo ubijenog sina (10)

U napadu na drugi najveći ukrajinski grad Harkiv ubijene su dvije osobe, 10-godišnji dječak i njegova baka, objavili su ranije ukrajinski dužnosnici.

- Dječak je ubijen kada je Rusija pogodila drugi najveći ukrajinski grad s dvije balističke rakete Iskander. Još 23 osobe su ranjene, uključujući 11-mjesečnu bebu, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Dječakov otac Oleh Bičko rekao je Reutersu da je uspio izvući svog mlađeg sina i suprugu iz ruševina nakon udara. Šokirani otac nije smogao snage da kaže puno više od toga.

Raketni napad uništio je veliki dio stambene zgrade, gdje su spasioci radili među ruševinama cigli, iskrivljenog metala i drveta.

Napadi su uslijedili nakon ruskog raketnog napada u četvrtak u sjeveroistočnoj Ukrajini, kada je ubijeno 55 ljudi u jednom selu, a koji su bili na skupu u znak žalosti za palim ukrajinskim vojnikom.

Napad na Hrozu bio je jedan od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada na civile od ruske invazije u veljači 2022.

13:13

Potresna snimka: Telefoni ubijenih u Hrozi nakon vijesti o napadu neprestano su zvonili

Nakon jučerašnjeg napada na selo Hroza, telefoni žrtava su i dalje zvonili, objavio je na X-u, bivšem Twitteru, ukrajinski dužnosnik, savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Najmanje 55 ljudi, kako je izvijestila ukrajinska zastupnica za Harkiv Marija Mezenceva, ubijeno je u udaru koji je pogodio kafić i trgovinu dok se održavala komemoracija za palog vojnika.

"Zamislite osobu s druge strane koja je pokušavala doznati jesu li njihovi voljeni na sigurnom", napisao je Geraščenko uz objavu potresne snimke.

13:00

Porastao broj mrtvih u noćnom napadu na Harkiv, poginula i dječakova baka

Broj ubijenih u noćnom ruskom raketnom napadu na Harkiv porastao je s jedne na dvije osobe, objavio je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Potvrđeno je da je 68-godišnja žena poginula, dok radnici hitne pomoći nastavljaju raščišćavati ruševine, rekao je Sinjehubov.

"Spasioci su pronašli tijelo 68-godišnje mrtve žene - bake poginulog 10-godišnjeg dječaka i njegovog ranjenog 11-mjesečnog brata - na mjestu koje je ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Harkovu", napisao je on na Telegramu.

Ukupno je 28 stradalih osoba, rekao je on.

Napad, za koji su ukrajinski dužnosnici rekli da je izveden ruskim projektilima Iskander, pogodio je zgrade, cestu i obližnje kuće.

12:56

Ukrajinska zastupnica: Broj mrtvih u napadu na kafić u Hrozi porastao na 55

Ukrajinska zastupnica za regiju Harkiv, Marija Mezenceva, za Sky News je potvrdila da se broj mrtvih u napadu na kafić u selu Hroza popeo na 55, nakon što se ranije u petak pojavila informacija da crna brojka iznosi 52, kako je izvijestio regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

"Nažalost, ovo je terorizam s kojim se svakodnevno suočavamo u različitim regijama Ukrajine", rekla je ona.

"Do sada je više od 30 ljudi identificiranih DNK testovima od njih 55, koliko ih je izgubilo život, uključujući šestogodišnjeg dječaka koji je također mrtav, a novorođenče je ozlijeđeno", dodala je.

Regija se također našla na udaru vatre tijekom noći u napadu projektilom koji je usmrtio desetogodišnjeg dječaka i ranio 23 osobe.

"Užasno poslijepodne jučer i užasno jutro danas", rekla je Mezenceva. "To je tako neljudski... to je potpuno civilno mjesto".

12:47

Dječak (10) ubijen u noćnom napadu na Harkiv

Dvadesettri osobe su ozlijeđenu, a desetogodišnji dječak je poginuo u napadu na Harkiv, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Grad na istoku Ukrajine bombardiran je tijekom noći, a stanovnici su upozoreni da se sklone u ranim jutarnjim satima.

"Pažnja, okupatori napadaju. Stanovnici Harkiva i regije, ostanite u skloništima", napisao je Sinjehubov na svom Telegramu.

Hitne službe su na terenu, ima i štete na automobilima i objektima.

Guverner je kasnije potvrdio da je među ozlijeđenima i 11-mjesečna beba.

Nasred ceste ostao je golemi krater, zgrade su oštećene, a krhotine razbacane po ulici.

12:43

Rusija ukida zabranu izvoza dizela iz naftovoda

Rusija je ukinula zabranu izvoza dizela putem naftovoda preko svojih luka, priopćila je vlada te zemlje. Kratkotrajna zabrana uvedena je 21. rujna, u potezu za koji su mnogi predviđali da će poremetiti globalnu trgovinu.

I dalje su na snazi ​​ograničenja na izvoz benzina.

Zemlja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, ali je pogođena kombinacijom negativnih čimbenika, uključujući održavanje rafinerija nafte, uska grla na željeznicama i slabost rublja, što potiče izvoz goriva.

Pokušala se uhvatiti u koštac s nestašicom posljednjih mjeseci, ali se okrenula ograničavanju izvoza kako bi spriječila krizu opskrbe gorivom.

11:17

Švedska najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 200 milijuna dolara

Švedska će Ukrajini poslati novi paket vojne potpore vrijedan 2,2 milijarde kruna (199 milijuna dolara), koji se uglavnom sastoji od streljiva i rezervnih dijelova za ranije donirane sustave, rekao je u petak ministar obrane Pal Jonson.

Novi paket vojne pomoći Ukrajini bit će 14. od početka rata, čime će ukupna vrijednost pomoći te nordijske zemlje iznositi nešto više od 22 milijarde kruna.

Jonson je na konferenciji za novinare rekao da je vlada također službeno zadužila oružane snage da analiziraju hoće li Švedska moći poslati borbene zrakoplove Jas Gripen u Ukrajinu.

09:36

Rusija razmatra opoziv sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin rekao je u petak da će parlamentarni čelnici brzo razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa nakon što je predsjednik Vladimir Putin iznio mogućnost obnove nuklearnih pokusa.

Nastavak nuklearnih pokusa, bilo da ih nastavi Rusija, Sjedinjene Države ili oboje, bio bi duboko destabilizirajući u trenutku kada su napetosti između dviju zemalja veće nego u bilo kojem trenutku od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Putin je u četvrtak rekao da ruskoj nuklearnoj doktrini nije potrebno ažuriranje, ali da još nije spreman reći treba li Rusija nastaviti nuklearne pokuse.

Čelnik Kremlja rekao je da bi Rusija trebala razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) jer su ga Sjedinjene Države potpisale, ali nisu ratificirale.

"Situacija u svijetu se promijenila", rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin. "Washington i Bruxelles su pokrenuli rat protiv naše zemlje".

"Na sljedećem sastanku Vijeća Državne dume definitivno ćemo raspravljati o opozivu ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa", rekao je Volodin.

Putinove, a potom i Volodinove riječi naznačuju da će Rusija sigurno povući ratifikaciju ugovora koji zabranjuje nuklearne eksplozije svima i svugdje.

Rusija, koja je naslijedila nuklearno oružje Sovjetskog Saveza, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojnih glava.

U pet desetljeća između 1945. i Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa iz 1996. izvršeno je više od 2000 nuklearnih pokusa, od kojih su 1032 izvršile Sjedinjene Države, a 715 Sovjetski Savez, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Sovjetski Savez posljednji je put testirao 1990., a Sjedinjene Države posljednji put 1992.

Od potpisivanja CTBT-a izvršeno je 10 nuklearnih pokusa. Indija je provela dva 1998., Pakistan također dva 1998., a Sjeverna Koreja je provela testove 2006., 2009., 2013., 2016. (dva puta) i 2017., prema Ujedinjenim narodima.

08:31

Ukrajinske snage napreduju na istoku zemlje, na sjeveru su pod ruskim pritiskom

Ukrajinske snage napredovale su na istočnom području svoje protuofenzive protiv ruskih okupacijskih snaga, ali su pod pritiskom na sjeveru, rekli su ukrajinski dužnosnici u petak.

Ruske snage potpomognute jurišnim zrakoplovima Su-35 počele su napadati duž prve linije u smjeru Makijivke u regiji Luhansku, rekao je glasnogovornik ukrajinske istočne skupine snaga.

"Najteže područje je sektor Liman-Kupjansk", rekao je glasnogovornik Ilia Jevlaš za ukrajinsku televiziju, govoreći o dva grada koja su ukrajinske snage ponovno zauzele krajem prošle godine, ali su još uvijek pod ruskim napadima.

"Tamo je pojačan intenzitet napada ... Neprijatelj je odabrao novu točku - Makijivku - i sve svoje glavne napore usmjerava u tom pravcu. Naravno, mi također odbijamo neprijateljske napade i nanosimo štetu snagama i opremi".

Borbe se povremeno rasplamsavaju u blizini Limana i Kupjanska, a Ukrajina kaže da je Rusija prerasporedila više od 110.000 vojnika u to područje.

Ruski projektil pogodio je trgovinu i susjedni kafić u četvrtak u selu Hrozi, zapadno od Kupjanska, ubivši 51 osobu dok su stanovnici prisustvovali komemoraciji za poginulog ukrajinskog vojnika.

Također na istoku, ukrajinske snage se bore za povratak u blizini razorenog grada Bahmuta, koji su zauzele ruske snage u svibnju nakon višemjesečnih borbi.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u svojem večernjem izvješću da su snage Kijeva "postigle uspjeh" južno od Andrijivke - sela južno od Bahmuta koje su ukrajinske snage zauzele prošlog mjeseca u regiji Donecku.

U izvješću se navodi da su ruske snage neuspješno pokušale vratiti izgubljene položaje u južnijem području.

Ruski izvještaji o borbama navode da su moskovske snage odbile dva ukrajinska napada zapadno od grada Donecka koji drže Rusi.

Na južnom ratištu, snage Kijeva nastoje se probiti prema Azovskom moru u pokušaju da rascijepe teritorij koji je okupirala Rusija na dva dijela.

Ukrajinski glavni stožer rekao je da njegove snage napreduju prema jugu u regiji Zaporižji i da su odbile ruski napad u blizini sela Robotine.

Predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da se protuofenziva odvija sporije nego što bi vojska željela, ali je odbacio zapadne kritike kijevske strategije.

06:50

Glavni istražitelj Harkivske policije: 'Nije bilo vojnog objekta. Svi poginuli su civili'

'Nije bilo niti jednog vojnog objekta u Hrozi kada je ruski projektil pogodio selo u istočnoj Ukrajini, ubivši 51 civila. Svi ljudi su bili lokalni stanovnici, civili. Niti jedna vojska, niti jedan vojni objekt, niti jedno vojno vozilo. Svi mrtvi i ranjeni ljudi su civili', kazao je za CNN Sergej Bolvinov, glavni istražitelj Harkivske policije.

'Uvjeren sam da će nam to u budućnosti dati temelj da prikupimo sve dokaze i privedemo pravdi krivce ruske vojske. Pokrenuli smo kriminalističko istraživanje', dodao je Bolvinov, rekavši da u selu trenutačno radi niz agencija. Potvrdio je kako su vlasti na mjestu događaja pronašle dijelove projektila.

06:00

Komemoracija na kojoj su se okupili ubijeni u raketnom napadu bila je za ponovno pokopanog vojnika

Komemoracija koja je održana u kafiću koji je bio meta smrtonosnog raketnog napada bila je za poginulog vojnika koji je ponovno pokopan u svom rodnom mjestu, rekao je glasnogovornik ureda regionalnog tužitelja u Harkivu.

Ukrajinska novinska kuća RBC citirala je Dmitra Čubenka, koji je rekao da je vojnik prvotno pokopan u Dnjipru, ali je ponovno pokopan u selu Hroza na zahtjev njegove obitelji.

Vojnikov sin i supruga organizirali su događaj i poginuli su u napadu, rekao je Čubenko, prenosi Sky News i napominje da ne može neovisno provjeriti ova izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:17