NAPOKON

ZNAČAJNO POJEFTINJENJE Od svibnja iduće godine jeftinije i telefoniranje između zemalja Europske unije

Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX / CROPIX

Od svibnja 2019. napokon će, i to značajno, pojeftiniti i telefoniranje između zemalja unutar Europske unije. Odlučeno je tako na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta na čemu je puno radila i Biljana Borzan, hrvatska eurozastupnica i članica spomenutog Odbora.

- Veliko je zadovoljstvo kada nešto na čemu si dugo radio bude konačno izglasano. Trudili smo se da međunarodni pozivi budu izjednačeni s domaćima, ali na kraju je kompromis da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna – poručila je Borzan.

Podsjetimo, na razini EU već su snižene cijene roaminga, no od njih su građanik profitirali samo prilikom putovanja u inozemstvo, a sada se snižava i cijena kada potrošavi iz svoje zemlje zovu nekoga u drugu državu EU. Takvih je, ipak, značajno veći broj.

- Istraživanje BEUC-a (Europskog udruženja za zaštitu potrošača) je pokazalo da je stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatere 0,014 eura po minuti, a za potrošače bude i do 1,99 eura po minuti. Po toj računici operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5000%. SMS poruke operaterima donose profit od 1000%. Ovom Uredbom povećat će prava korisnika koji će moći lakše mijenjati operatere i zatražiti naknadu – objasnila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:16