SUĐENJE U HAMBURGU

'ZNAO SAM DA TO NISU ZLOČINCI, ALI NISAM IMAO IZBORA' Bivši čuvar nacističkog logora rekao da mu je žao žrtava

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2019. u 21:40

The 93-year-old German Bruno D. arrives for his trial in Hamburg court, Germany, October 17, 2019, accused of being an SS guard and involved in killings between August 1944 and April 1945, helping to murder thousands of prisoners, many of them Jewish, in the Stutthof Nazi concentration camp near Gdansk, Poland. Daniel Bockwoldt/Pool via REUTERS
REUTERS

Bivši čuvar nacističkog logora Bruno Dey rekao je u četvrtak na početku jednog od posljednjih procesa za zločine Trećeg Reicha da mu je "žao" žrtava zločina, ali se branio i tvrdio da nije ima izbora.

Optuženi Dey (93) je u invalidskim kolicima ušao u dvoranu suda u Hamburgu. "Ono što se događalo mu je bilo bolno", rekao je njegov odvjetnik Stefan Waterkamp. "Bio je svjestan da zatvorenici nisu zločinci, već da su tamo zbog prevladavajućeg antisemitizma i rasizma i bilo mu ih je žao, ali nije imao izbora", dodao je.

"On nije dobrovoljno ušao u SS, nije želio da ga pošalju u koncentracijski logor i nije mogao osloboditi zatvorenike", objasnio je Waterkamp.

Tužitelji stvari vide drukčije i smatraju da je optuženi bio dio smrtonosnog mehanizma. Kao čuvar "podržavao je stravična ubojstva židovskih zatvorenika", rekao je tužitelj.

Njegov zadatak je bio spriječiti bijeg, pobunu ili oslobađanje židovskih zatvorenika osuđenih na pogubljenje vatrenim oružjem ili plinom ciklonom B, prema optužbi.

Devedesttrogodišnjak je optužen za suučesništvo u tisućama ubojstava dok je bio čuvar, između kolovoza 1944. i travnja 1945. u logoru Stutthof na sjeveru Poljske, 40 km od Gdanjska. To je bio prvi nacistički logor izgrađen izvan Njemačke.

Tamo je pogubljeno oko 65.000 ljudi, većinom Židovki iz baltičkih zemalja i Poljske.

Sudjelovanje tada 17-godišnjeg Deya u ubojstvima 5230 zatvorenika, za njih 5000 se sastojalo u stvaranju i održavanju uvjeta opasnih po život, za 200 plinom i 30 metkom u potiljak.

Direktor Centar Simon Wiesenthal u Jeruzalemu Efraim Zuroff je rekao da poodmakla dob optuženog ne bi trebala spriječiti održavanje procesa. "On je bio dio mehanizma najveće tragedije u povijesti i to je sam izabrao", dodao je.

Proces bi trebao trajati do sredine prosinca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo