NI NJOJ NIJE UVIJEK LAKO

ZNATE LI DA ELIZABETA II NIKADA NIJE IMALA SLOMLJENO SRCE? To je samo jedna od nekoliko stvari po kojima se razlikuje od običnih smrtnika

 
 Profimedia, Goff Photos

Kraljevski život percipira se uglavnom kroz glamur, neviđeno bogatstvo i dokono uživanje, no iza kulisa britanske Kraljevske obitelji nije uvijek jednostavno. Stroga pravila ponašanja, odijevanja, pa i brojne zabrane, čine kraljevsku obitelj često potpuno izoliranom od ostatka svijeta, do te mjere da nikada nisu mogli uživati u nekim stvarima koje rade obični građani, njihovi podanici.

Britanski tabloid Daily Mirror sastavio je tako listu šest stvari koje britanska kraljica Elizabeta II u 93 godine svog života, od čega već sedam desetljeća vlada britanskom monarhijom, baš nikada nije napravila, a koje su sastavni dio života običnih ljudi.

1. Nikada nije išla u školu

Iako se članovi plemstva danas obrazuju u nekim od najboljih privatnih škola i sveučilišta, pa tako prinčevi William i Harry ponosno ističu diplomu prestižnog Etona, kraljica Elizabeta II nikada nije išla u školu. Ona i njezina sestra Margareta školovane su iza zidina dvorca, a imali su vlastite privatne učitelje, najbolje u zemlji. Učile su povijest monarhije i pravo kako bi se pripremile za državničke i kraljevske poslove.

2. Odlazila na spojeve

Kraljica Elizabeta II imala je samo 16 godina kada se do ušiju zaljubila u Princa Filipa na Kraljevskom učilištu vojne mornarice u Darmouthu, gdje je on bio kadet. Par je čekao do njezine 21 godine kako bi objavili vezu. Kraljičin biograf Robert Lacy zapisao je tako kao kuriozitet da je kraljica žena koja se samo jednom zaljubila i samo jednom udavala. Nikada nije odlazila na spojeve, a ne zna ni kako izgleda kada veza 'pukne'.

3. Kraljica nikad nije glasala

Iako joj to nije izričito zabranjeno, smatra se neprikladnim da monarh izražava svoju volju na izborima. Stoga je kraljica preskočila svaki "praznik demokracije", te je u političkim pitanjima tog tipa morala ostajati savršeno hladna i neutralna. Privatno, dakako, ima svoje političke stavove, no nije prikladno da ih izražava na izborima za državne dužnosti.

4. Imala posao

Ovo i nije tako neočekivano, no valja istaknuti - Elizabeta II baš nikada nije imala posao sa radnim vremenom. Iako njeni poslovi često traju i dulje od uobičajenog osmosatnog radnog vremena, ona radno vrijeme nema i nikada nije bila formalno zaposlena.

5. Imala profil na društvenim mrežama

Ruku na srce, mali broj 93-godišnjakinja može se pohvaliti sa 'instačem' i profilom na Facebooku, no kada je kraljica Elizabeta II u pitanju, postoji malo drugačiji razlog zašto ne koristi društvene mreže od njezinih poznih godina. Članovima obitelji to je, naime, nedopušteno. Postoje indicije da neki članovi dvora imaju lažne profile kako bi ipak bili u doticaju sa stvarnim svijetom, no službeno to nikada neće moći. Kraljica je, ipak, objavila jedan tweet i to na otvorenju izložbe Informacijsko doba u londonskom Muzeju znanosti.

- Veliko mi je zadovoljstvo otvoriti izložbu Informacijsko doba danas u @ScienceMuseum i nadam se da će ljudi uživati u posjeti. Elizabeth R. - napisala je u svom prvom i dosad jedinom kontaktu putem društvenih mreža.

6. Nikada nije položila vozački ispit

Vozačke se dozvole u Velikoj Britaniji, podsjeća Daily Mirror, izdaju "U ime Njezina Veličanstva" pa bi bilo dosta suludo da si kraljica sama izda vozačku dozvolu. No, iako nikada nije polagala vozačku dozvolu, Elizabeta II zna vrlo dobro voziti te ju se često može vidjeti za upravljačem kraljevskih limuzina.

Voziti je navodno naučila za vrijeme Drugog svjetskog rata, a najviše voli Land Rovere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:06