U BIJELOJ KUĆI

Zuckerberg se sastao s Trumpom, odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2019. u 11:17

Facebook CEO Mark Zuckerberg leaves the Elysee Palace after meeting with French President Emmanuel Macron in Paris on May 10, 2019. Zuckerberg is in France to discuss future regulation of the internet following the shooting attack in Christchurch, New Zealand in March where the social network was criticized for failing to block images and live video of the event. Photo by /UPI, Image: 432335141, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Mark Zuckerberg

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg imao je "konstruktivan sastanak" s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, izvijestili su iz kompanije, a na sastanku u Kongresu odbacio je ideju o prodaji Instagrama i WhatsAppa.

Zuckerberg se sastao s "kreatorima politika kako bi poslušao što ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti", rekao je glasnogovornik Facebooka.

- Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trumpom - poslao je Daniel Roberts u priopćenju emailom. 

Trump je, ne navodeći detalje, tvitao kako je imao "ugodan sastanak s Markom Zuckerbergom u Ovalnom uredu".

Zuckerberg, koji je prošle godine posjetio Capitol Hill i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala tvrtke Cambridge Analytica, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Josha Hawleyja i Johna Cornyna.

Hawley je tvitao kako je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija "ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije" prodajom WhatsAppa i Instagrama te da omogući neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

- Odgovorio je ne na oba (prijedloga) - tvitao je senator.

Cornyn je rekao da su na "otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima".

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske ranije ovoga mjeseca.

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea.

Društveni medij je kritiziran jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da objavom oglasa utječu na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump došao na vlast.

U srpnju je američka vlada kaznila Facebook s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 milijuna korisnika kojima je pristupio Cambridge Analytica, politička konzultanska tvrtka sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trumpovoj izbornoj kampanji 2016.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo