FRANCUSKA

'Žuti prsluci' pripremaju se izaći na ulice petu subotu zaredom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2018. u 09:16

FILE PHOTO: A protester waves a French flag during clashes with police at a demonstration by the
REUTERS

Mjesec dana nakon početka njihova pokreta, "žuti prsluci" pripremaju se petu subotu zaredom izaći na ulice, unatoč ustupcima koje im je obećao francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u petak pozvao na smirivanje stanja.

Na Facebooku, ključnom mjestu mobilizacije toga pokreta, nastavili su se posljednjih dana redati pozivi za prosvjede u Parizu i drugim francuskim gradovima.

U Parizu je prosvjed na Trgu Republike zakazan za 14,00 sati. Vlasti se boje nove rizične subote, nakon što je prošle priveden rekordan broj osoba (više od 2000), 320 je ozlijeđeno, a u više gradova zabilježeni su sukobi i materijalna šteta.

Kako bi se svemu tome suprotstavile, pariške vlasti najavile su da će na ulicama francuske prijestolnice biti raspoređeno 8000 pripadnika snaga reda i 14 blindiranih vozila.

Ulazi u institucije poput Elizejske palače ili nacionalne skupštine bit će zaštićeni, a pariški luksuzni dućani iz grupacije Kering - Gucci, Saint Laurent, Boucheron - bit će zatvoreni. Robne kuće među kojima je Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Macron je u petak u Bruxellesu izjavio da Francuskoj "trebaju mir, red i povratak u normalno funkcioniranje" uoči novog dana mobilizacije "žutih prsluka".

- Odgovorio sam na traženja 'žutih prsluka' - rekao je predsjednik nakon europskog summita.

- Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem - dodao je.

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici "žutih prsluka" pozvali su na "peti čin" u subotu, dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer koji je odnio četiri života.

Macron je ponovio kako je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima "jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika".

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo