SPADA U RIZIČNU SKUPINU

STRAH OD VIRUSA I U REMETINCU Sanader zbog epidemije ne ide u šetnju zatvorom, sam je u ćeliji

Zagreb, 070417.
Sudionici sudjenja u slucaju Planinska na Zupanijskom sudu izlaze iz zgrade suda.
Na fotografiji: Ivo Sanader Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Ivo Sanader

Bivši premijer sam je u ćeliji, a nekad mu je društvo pravio Željko Dolački, bivši načelnik Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke

Bivši premijer Ivo Sanader, koji je u zatvoru u Remetincu, ne koristi se pogodnošću šetnje jer spada u skupinu rizičnih zatvorenika zbog narušenog zdravlja.

Sada je sam u ćeliji, a nekad mu je društvo pravio Željko Dolački, bivši načelnik Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke.

- Činimo sve da koronavirus ne uđe u zatvorski sustav, imamo zaštitne maske i rukavice, poštujemo sve preporuke Kriznog stožera. Međutim, zabrinjavaju nas najave izmjena Zakona o radu prema kojima bi nam se uvela minimalna plaća i ukinule neke beneficije - kaže nam Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

I potres i koronavirus, i obustava posjeta sve to opterećuje i osoblje i zatvorenike, koji, kaže, najviše strahuju da virus u zatvorski sustav ne unese netko od osoblja, pa traže i od pravosudnih policajaca da poštuju distancu od dva metra. Trenutno se na izdržavanje kazne ne primaju oni kojima su izrečene prekršajne zatvorske kazne, a ako i dođe koji od novih pritvorenika, on tri do četiri dana provodi u izolaciji i remetinečki je zatvor osigurao mjere da se suzbije ulazak koronavirusa “iza rešetaka”.

Neki zatvorenici nervozni su zbog ukidanja posjeta. Zatvorski sustav donio je precizne planove rada, tako da su djelatnici podijeljeni u timove, a u zatvoru, uza sve mjere zaštite, osim pravosudnih policajaca, radi samo nužno osoblje, od kuhara do liječnika. U splitskom zatvoru dio pritvorenika kojima je određen istražni zatvor odbija hranu, ali im je omogućeno kupovanje namirnica u kantini.

Izdvajamo