BORBA PROTIV COVIDA-19

SVE ŠTO JUTROS MORATE ZNATI O PANDEMIJI KORONAVIRUSA U Hrvatskoj 867 slučajeva zaraze, Božinović poziva da se suzdržimo od neslanih šala

 
Koronavirus
 AFP

U svijetu je do danas potvrđeno gotovo 860 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom. Od posljedica bolesti poreminulo je više više od 42 tisuće ljudi, dok je njih 178 tisuća ozdravilo.

U Hrvatskoj smo do jučer u 14 sati imali 867 slučajeva zaraze i šest smrtnih slučajeva. Izliječeno je 67 pacijenata.

I dok se Nacionalni stožer civilne zaštite bori kako ne bi došlo do nekontroliranog širenja zaraze, Vlada radi na mjerama koje bi trebale pomoći domaćem gospodarstvu i građanima da prebrode krizu. Jutarnji je doznao kako bi trebao izgledati drugi paket mjera koji bi se trebao donijeti na sutrašnjoj sjednici Vlade, a detaljnije pročitajte ovdje.

Kako je danas 1. travnja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović imao je posebnu poruku za šaljivdžije...

- Šala može, ali ne o tome da se podvali o tome da je neka mjera ukinuta, da ljudi mogu izaći i šetati vani, to može biti opasno. Šala može, ali ne na temu koronavirusa, poručio je Božinović.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i njegovi vodeći zdravstveni savjetnici pozvali su u utorak Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči 'dva teška tjedna' u kojima bi u SAD-u od koronavirusa moglo umrijeti više od 100.000 ljudi. - Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti, kazao je Trump na konferencije za novinare u Bijeloj kući.

Istaknuo je da će iduća dva tjedna biti vrlo, vrlo bolna. - Želimo da se Amerikanci pripreme za teške dane koji nam predstoje, rekao je Trump, predviđajući nakon toga 'svjetlost na kraju tunela'.

Šef američke federalne agencije za javno zdravstvo (CDC) dr. Robert Redfield objasnio je kako se koronavirus širi čak tri puta brže od obične sezonske gripe dodavši da su asimptomatski prijenosnici virusa jedan od najbitnijih faktora ove pandemije, a da se o njima u ovome trenutku najmanje zna. Prema posljednjim procjenama, čak 25 posto građana moglo bi pripadati toj kategoriji bez da je uopće svjesno da su nositelji virusa.

Kako vrijeme prolazi, tako znanstvenici raspolažu sa sve više podatka o tome kako se ponaša i što nam radi koronavirus, koji je globalno zagorčao život ljudima. Istraživanja, pa i ovo novo, govore da bi nedvojbeno upravo društveno distanciranje moglo ublažiti tijek bolesti zaraženih. Tvrdi se da manje virusa u tijelu na početku zaraze znači i blažu bolest jer se organizam tada lakše bori protiv Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:57