NAUTIČKA PATROLA

NA VRATIMA KORNATA Hramina je nautičarima drugi dom

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Marina Hramina smještena je u dobro zaštićenoj uvali uz sam grad Murter. Preko Murterskog mora vide se Kornati. Ova marina im je polazište i prva luka povratka. Zbog toga marinu Hramina nazivaju - Vrata Kornata.

Počeci ove marine sežu još u 70-e godine prošlog stoljeća, što je i čini jednom od najstarijih hrvatskih marina. Danas raspolaže s oko 350 vezova i 250 mjesta za smještaj plovila na suhom, a njom upravlja društvo Marina Hramina d.o.o. koje tijekom sezone zapošljava stotinjak osoba. Uglavnom su to ljudi s Murtera ili iz obližnjih mjesta, a tek ih manji dio dolazi iz ostalih dijelova Hrvatske. Više detalja o samoj marini dala nam je voditeljica recepcije Anita Čače Cvitan, koja ovdje radi 12 godina.

- Od 350 vezova u marini, njih 280 na stalnom je vezu, a 74 plovila koriste se za vlastiti čarter marine. Mi smo zapravo mala nautički orijentirana marina, pogodna za organizaciju raznih regata i natjecanja. Može se reći da smo vjerni specifičnom nautičkom duhu - ističe Anita Čače Cvitan.

Trajanje sezone u Hramini poklapa se s početkom i završetkom regata, pa tako starta već početkom travnja, a završava krajem listopada, punih šest mjeseci. S obzirom na svoju veličinu, Hramina nautičarima i drugim gostima pruža intimniju atmosferu, a zahvaljujući dobrom položaju i vrlo sigurnu luku. Nautičari to prepoznaju te se neki od njih godinama vraćaju.

Boris Kovačev / CROPIX

Uvijek se vraćaju

- Najviše nam dolaze Nijemci i Austrijanci, iako se posljednjih godina struktura gostiju počela mijenjati. Značajan dio njih vraća se iz godine u godinu. Ovo je njihova druga kuća i druga okućnica. Kada dugogodišnji gost mora prodati brod, to su emotivne situacije. Ljudima je teško, zaplaču... Ponekad se vrate sljedećih godina u marinu samo kako bi se prisjetili vremena kad su ovdje vezali brod i kad im je bilo lijepo - priča Anita. Vez u marini ima i više poznatih osoba iz javnog života. No, među zaposlenicima vlada potpuna diskrecija kad je u pitanju privatnost gostiju te ih nećete čuti kako “licitiraju” imenima.

Dućan i servis

Marina Hramina ima i vlastiti nautički dućan i pouzdan servis za održavanje brodova, što je vrlo važno svakom nautičaru.

Ako dođe do kakvih problema ili ako treba zamijeniti koji dio, ne treba putovati do većih mjesta, nego se popravci mogu odraditi u samoj marini.

Boris Kovačev / CROPIX

Velika komparativna prednost marine je njezina flota brodova za čarter kojom privlače mnogo gostiju koji nemaju svoj brod, a žele tjedan, dva ili više provesti na jedrilici krstareći Jadranom. Velik dio čartera prirodno gravitira kornatskom arhipelagu, a tamo se u uvali Žakanj nalazi istoimena konoba u vlasništvu marine Hramina. Konoba ima vlastito pristanište i kapacitet za 200 osoba. Gostima nudi niz autohtonih jela, uglavnom temeljenih na ribi i plodovima mora iz vlastitog okruženja.

- Mi smo ‘marina of choice’ za strastvene nautičare, za ljude koji guštaju u plovidbi - zaključuje naša sugovornica Anita Čače Cvitan, šefica recepcije u marini Hramina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:34