MARŠIRAJU PO AUTOCESTI

VIDEO: HULIGANI NAPALI IZBJEGLICE U BUDIMPEŠTI! Više od tisuću ih pješice, kroz noć, ide prema Austriji. Jedan je pronađen mrtav...

NOVO 20:00 - Pedesetjednogodišnji Pakistanac pronađen je mrtav blizu pruge kada je oko 350 migranata u petak pobjeglo iz vlaka koji je od četvrtka stajao u željezničkoj stanici u mađarskom Bicskeu, doznaje se od više izvora.

Spasioci su za službenu agenciju MTI rekli da su 50 minuta pokušavali reanimirati muškarca koji je predvečer pronađen kako leži na tlu, priopćila je policija, osamstotinjak metara od vlaka.

Uzrok smrti - koja je mogla nastati zbog udara, pada zbog naguravanja ili slabosti - zasad nije poznat, dodaje.

Muškarac je pripadao skupini od 350 migranata koji su u petak poslijepodne uspjeli sići s vlaka koji je u četvrtak krenuo iz Budimpešte a vlasti su ga zaustavile u Bicskeu, 40-ak kilometara od madžarske prijestolnice. Vlasti su htjele migrante premjestiti u kamp.

------------------------

18:50 - Dok tisuće izbjeglica i dalje maršira prema Austriji, migranti koji su ostali na glavnoj željezničkoj postaji u Budimpešti našli su se pod napadom nogometnih huligana, koji su ih zasuli suzavcem i pirotehničkim sredstvima. Izbjeglice su im uzvratile plastičnim bocama i komadima obuće.

S druge strane, izbjeglice koje su pješke krenule prema Austriji nailaze na odobravanje i dobru volju Mađara kraj kojih prolaze, koji im velikodušno dijele hranu i piće na njihovom putu.









------------------------

Više od tisuću izbjeglica napustilo je u petak poslijepodne glavnu željezničku postaju u Budimpešti, krenuvši pješice prema Austriji, nakon što su u utorak mađarske vlasti prekinule međunarodne željezničke veze, piše AFP.

Oni su kazali kako put prema Austriji, udaljenoj oko 175 km, žele nastaviti pješice, dok Budimpešta i dalje ustraje na nastojanju da ih, protiv njihove volje, vrati u izbjegličke kampove iz kojih su stigli.

Među izbjeglicama je puno djece i invalida. U Mađarsku, jednu od glavnih tranzitnih zemalja središnje Europe samo u četvrtak stiglo je oko 3.300 izbjeglica, izvijestilo je u petak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice.

Migranti čiji je pak vlak zaustavljen na kolodvoru u Bicskeu, južno od Budimpešte, zaprijetili su da će žene i djeca u subotu krenuti pješice za Njemačku ako se njihovom vlaku ne dopusti da krene.

I drugi migranti prijete nasilnim izlaskom iz mađarskog prihvatnog centra

Oko 2.300 migranata koji su ostali u mađarskom prihvatnom centru kod graničnog prijelaza Roszke-Horgoš, nakon što je iz njega nešto ranije probivši ogradu izišlo oko 300 migranata, zaprijetilo je da će i oni nasilno izići iz centra ne bude li u roku od dva sata odgovoreno na njihove zahtjeve, objavila je policija.

Trenutačno još nije u potpunosti jasno što su zahtjevi migranata, no policija je navela kako će tražiti miroljubivo rješenje.

Oko 300 migranata probilo je oko 11,30 sati ogradu tog prihvatnog centra, zbog čega je policija zatvorila dio auto-ceste koja vodi k tome graničnom prijelazu. Mađarska policija je priopćila kako su se migranti uputili prema auto-cesti M5, podijelili se u manje skupine i da je u tijeku potraga za njima.

Policija nije navela više detalja o incidentu, osim da je dio auto-ceste koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a promet se preusmjerava na lokalni stari put.

U drugom prihvatnom centru, onom kod grada Bicske u središnjoj Mađarskoj, skupina od 64 migranta također se probila vani iz centra, objavila je u međuvremenu mađarska agencija MTI.

Policija je u protekla 24 sata uhitila 3.000 ilegalnih izbjeglica i 11 krijumčara ljudi, izjavio je ranije policijski dužnosnik Laszlo Balazs.

Do sada je ove godine uhićeno 900 krijumčara ljudi u usporedbi s 593 cijele prošle godine.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je mađarskoj agenciji MTI da je do sada ove godine 150.611 migranata podnijelo zahtjev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Vojvođanski mediji prenose da je pročelnik Odjela u Upravi granične srbijanske policije Mitar Đurašković izjavio da najavljeno pojačanje granice s mađarske strane nije ništa novo, te da to može utjecati na promjenu rute kojom izbjeglice s Bliskog istoka idu prema Zapadu.

Đurašković je rekao da bi migranti u tom slučaju mogli krenuti iz Istanbula prema Bugarskoj, Grčkoj, ili iz Grčke prema Albaniji pa dalje do zemalja Europske unije.

Mađarska je nedavno završila podizanje 175 km duge žičane ograde duž granice prema Srbiji, ali planira i uvođenje novih mjera koje predviđaju pooštrenje kaznenog zakona, čime bi za ilegalni prelazak granice ili oštećenje ograde bila predviđena kazna do četiri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:18