OBNOVA ILI NOVOGRADNJA?

Bandić bi ga iznajmljivao i uredio, a Mamić bi gradio novi na gradskoj zemlji

Gradska uprava, zasad, stoji iza daljnje obnove maksimirskog stadiona tako da će omogućiti natkrivanje sjeverne i zapadne tribine i uređenje prostora unutar samih tribina kako bi se kasnije mogle iznajmljivati

Grad nastavlja uređenje maksimirskog stadiona. O Dinamovim željama za gradnjom vlastitog stadiona na gradskom zemljištu koje će im biti poklonjeno, nemamo pojma. Očito netko u ovo predizborno vrijeme želi Dinamo progurati kao najvažniju temu.

Na ovakav stav bliskih suradnika gradonačelnika Milana Bandića naišli smo jučer nakon što je proteklog vikenda iz maksimirskog kluba izašla informacija kako će Dinamo uskoro graditi vlastiti stadion. Njihove izjave na tragu su onog što je još u subotu rekao gradonačelnik Bandić.

Infrastruktura

- Odakle vam poruka za ovaj stadion? Tko vam je dao informaciju? Od koga je došla? To je toliko istina, koliko ja imam zabranu ulaska u Hajdukovu ložu. Znate koja je pozadina Dinamova pitanja? Milan Bandić će baciti pare gradeći stadion, tako će razbacivati pare u Hrvatskoj, pa to je jadno. Ja sam žalostan i tužan, sada bih se najradije rasplakao - rekao je Bandić.

A javnosti je priču potvrdio Dinamov predsjednik Mirko Barišić, koji je za Sportske novosti ispričao kako im je želja napraviti vlastitu infrastrukturu.

- Mi bismo sami financirali izgradnju novog stadiona. Naći ćemo novac... Moramo samo riješiti zemljište. To je veći problem nego izgradnja stadiona. No, ‘ajde da se svi malo strpimo, u ponedjeljak će stići konkretnije informacije - rekao je proteklog vikenda.

Izvršni odbor

Jučer uvečer o tom pitanju trebao je raspravljati i Izvršni odbor kluba.

U Gradu se ne žele baviti nagađanjima i pozivaju na poštivanje procedure. Grad, zasada, stoji iza daljnje obnove maksimirskog stadiona tako da omogući natkrivanje sjeverne i zapadne tribine.

Da ide u tom smjeru, Grad je pokazao i objavom javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije oko tog posla, a koji je vrijedan 3,8 milijuna kuna.

Na taj natječaj, koji je raspisan u studenome prošle godine, javile su se tri tvrtke, a Grad je odabrao IGH. Na takav odabir žalila se tvrtka Kincl, arhitekta Branka Kincla, no Državna komisija u srpnju u dva je navrata odbila tu žalbu.

Prema dokumentaciji koja je objavljena u tom natječaju, Grad planira za 280 milijuna kuna obnoviti maksimirski stadion - natkrivanje sjeverne i zapadne tribine i kompletno uređenje utroba tih tribina.

Kada su se prije četiri godine pojavile priče o natkrivanju Maksimira, govorilo se o tome kako će taj posao stajati oko 140 milijuna kuna, što bi onda značilo da bi se za uređenje poslovnih prostora unutar tribina potrošilo još toliko.

Prema onome što je izašlo u javnost oko gradnje izvan Maksimira, navodno je riječ o gradnji stadiona za 25 tisuća gledatelja, a stajao bi oko 50 milijuna eura. Zemljište na kojem bi se gradilo, prema toj zamisli, dala bi gradska uprava. Ideja je gradnja stadiona po uzoru na onaj Rapida iz Beča.

Plan za Kajzericu

Prema ideji gradskih službi, u utrobi zapadne tribine uredili bi se kompletni prostori, dok bi se u uređene prostore ispod sjevera uselili svi zagrebački sportski savezi, a preostalih 10 tisuća kvadrata iznajmljivalo za uredske, trgovačke i ugostiteljske objekte.

Uređenje tih prostora, vjeruju u Gradu, još će više pridonijeti kompletnoj revitalizaciji ovog prostora na Sveticama budući da bi se, uz moderni gradski bazen, tamo uskoro trebao početi graditi i HNS-ov kamp sa sadržajima za rekreativce i građane.

Prema onome što je iz Dinama sada pušteno u javnost, novi stadion gradio bi se uz obilaznicu, bilo na zapadu ili istoku grada, iako je još prije dvije godine tadašnji sportski direktor kluba Zoran Mamić govorio kako bi se novi, manji stadion, trebao graditi na Kajzerici gdje postoji sva moguća infrastruktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:51