PRORAČUN NAJVEĆEG GRADA

BANDIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK DO IZBORA Zastupnici HDZ-a digli ruke za proračun, Bernardić ljut: 'Uvijek ista priča, cijenu dogovora plaćaju građani!'

 Damjan Tadić / Hanza Media

Grad Zagreb dobio je proračun za 2017. godinu težak 7,5 milijardi kuna. Za je ukupno glasalo 29 zastupnika, 22 ih je bilo protiv, dok suzdržanih nije bilo. Za proračun su očekivano ruke digli zastupnici Milana Bandića s partnerima i HDZ-a, dok su protiv bili zastupnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a te nezavisni Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji.

Predsjednici Vijeća gradskih četvrti danas ipak neće saznati hoće li uskoro moći taj posao obavljati profesionalno uz mjesečnu plaću od 12.400 kuna. Klub zastupnika Milana Bandića povukao je prijedlog o izmjeni naknada za predsjednike vijeća četvrti, kao i članova mjesnih odbora.

Kako je objašnjeno, prijedlog je povučen jer je potrebna - dorada. Indikativno je da prijedlog povučen nakon što je Jutarnji danas objavio mišljenje Ministarstva uprave u kojem stoji kako predsjednici Vijeća taj posao ne mogu obavljati profesionalno.

Prema prijedlogu naknade su trebale rasti i potpredsjednicima i članovima Vijeća gradskih četvrti, kao i predsjednicima, potpredsjednicima i članovima Mjesnih odbora.

HDZ je još jutros potvrdio kako će dignuti ruke za proračun jer, nakon što je Bandić usvojio njihove amandmane, temeljni gradski dokument je postao "proračun Grada, a ne proračun gradonačelnika".

Kako smo već pisali, radi se o dva amandmana čija je ukupna vrijednost 200 milijuna kuna. - Jedan amandman je u iznosu 70 milijuna kuna za mjesnu samoupravu, drugi je u iznosu od 132 milijuna kuna za gradnju kapitalnih objekata. Išli smo ciljano da se realizira sve što je Bandić godinama obećavao, a nije realizirao - rekao je predsjednik Skupštine, HDZ-ovac Andrija Mikulić.

Među tim projektima su i projektiranje i uređenje skolskog igrališta Klaićeva- Kačićeva- Kršnjavog za pet milijuna kuna, dva milijuna kuna za obnovu fasada na Medveščaku, 3 milijuna kuna za uređenje parka Kozjak i izgradnju školskog igrališta OŠ Remete, milijun kuna za izgradnju vrtića u Klari i izgradnju sportske dvorane u Odri i 10 milijuna kuna za uređenje Trga Franje Tuđmana na Črnomercu

U SDP-u smatraju kako je reakcija HDZ očekivana. - Riječ je o koaliciji Bandića i HDZ-a koja traje već godinu dana. HDZ uvijek prijeti kako neće dignuti ruke samo kako bi imali bolju poziciju za trgovinu. Nažalost, cijenu tog dogovora platit će građani - istaknuo je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a i zastupnik u Skupštini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:23