Bandić stvara pobjednički tim za lokalne izbore

ZAGREB - Gradonačelnik i predsjednik gradskog SDP-a, Milan Bandić, već nekoliko tjedana s uskim krugom suradnika u tajnosti sastavlja izbornu križaljku za lokalne izbore 2009. godine, a prva se promjena dogodila već na Staru godinu, kada je Poglavarstvo na telefonski održanoj sjednici u mirovinu poslalo Slavka Dakića, kontroverznog pročelnika za strategijsko planiranje.



Naime, nakon što su se u zagrebačkom SDP-u nedavno uvjerili kako Zoran Milanović ipak neće krenuti u politički obračun s Bandićem, lider gradskih socijaldemokrata sastavio je, kako doznajemo, popis suradnika koji će morati prije ili poslije izbora napustiti Gradsko poglavarstvo.



Sljedeća će se smjena, prema informacijama više visoko pozicioniranih dužnosnika, dogoditi u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport koji će napustiti još jedan kontroverzni pročelnik, Pavle Kalinić, a trebala bi ga zamijeniti Jelena Pavičić-Vukičević. Bandić je, tvrdi jedan bliski suradnik, u pripremu za lokalne izbore odlučio ići i bez Ivice Fanjeka, sad već bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje. U Poglavarstvu nas uvjeravaju da je taj arhitekt donošenjem novoga i kontroverznog GUP-a “odradio svoje” te da bi zbog negativnih reakcija u javnosti bilo opasno imati “autora GUP-a” u izbornom timu.



 

Slavko Dakić

Prvi Bandićev urbanist na prošloj je sjednici tražio umirovljenje na vlastiti zahtjev

 

Ivo Jelušić

Bandić navodno od izbora s oprezom surađuje sa zamjenikom zbog Milanovića



Pavle Kalinić Kontroverznog pročelnika za kulturu trebala bi naslijediti Jelena Pavičić-Vukićević



U uredu gradonačelnika Bandić namjerava stvoriti jaku PR silu, pa će tako glasnogovornica Iva Mija Erak dobiti mnogo veće ovlasti. - Erak je nedavno dobila mogućnost da s gradonačelnikom putuje na svako važnije putovanje. Nadamo se da će do izbora na neki način postati Bandićev spin doktor - rekao je gradonačelnikov suradnik.



Fotelje zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića i Ljiljane Kuhte-Jeličić pitanja su pak o kojima, kako doznajemo, gradonačelnik još razmišlja. Naime, iako je Bandić kumski povezan s Nazifom  Memedijem, koji je na nedavnim parlamentarnim izborima izabran u Sabor za predstavnika Roma, Milanović je prilikom skupljanja potpisa drugih zastupnika upravo Jelušića molio da Memedija dovede u SDP-ove redove.



 

Iva Mija Erak Glasnogovornici je, tvrde upućeni, namijenjena uloga spin doctora u Bandićevoj novoj križaljki

 

Ljiljana Kuhta

Neizvjesno je hoće li dogradonačelnica koja se bavila samo stadionom ipak ostati u gradskoj vlasti



Slobodan Ljubičić Najvažniji Bandićev suradnik htio bi se posvetiti samo Holdingu





Neki su bliski Bandićevi suradnici taj potez shvatili kao okretanje Jelušića Milanoviću pa je od tada gradonačelnik, tvrde u Poglavarstvu, mnogo oprezniji u odnosu sa službeno drugim čovjekom Zagreba. Što se tiče Kuhte-Jeličić, jedan gradonačelnikov suradnik za njezinu političku budućnost smatra znakovitim što je tijekom dvogodišnje karijere dogradonačelnice vodila samo jedno povjerenstvo, ono za dovršetak stadiona, oko kojega su i najveće kontroverze.



Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Holdinga i najvažniji Bandićev dužnosnik, trebao bi pak poslije izbora napustiti mjesto člana Poglavarstva. Zdravko Čokić, o čemu je Jutarnji već pisao, trebao bi preuzeti mjesto direktora gradske uprave, a to će mjesto obnašati i poslije izbora.



Gradonačelnik Bernardiću prepušta svoju fotelju u Saboru



Gradski zastupnik Davor Bernardić, jedan od šestero mladih zagrebačkih socijaldemokrata koji su se kandidirali za Sabor, jedini će naposljetku ući ondje. Naime, Bernardić, koji je u 2. izbornoj jedinici bio sedmi na listi, u petak je s gradonačelnikom Bandićem dogovorio da umjesto njega uđe u Sabor te će tako u ovom sazivu biti najmlađi saborski zastupnik. Inače, od njega u gradskom SDP-u mnogo očekuju, a argumente u prilog tome vide u činjenici da je Bernardić bio dvostruki državni prvak u fizici, da je tijekom studija bio proglašen najboljim studentom te da je na PMF-u diplomirao fiziku s prosjekom 4,93.


Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:16